Quantcast

Slovenská stanice Moooby TV se vrací na satelit

| Tisk

Na satelitu Eurobird 9A (9 stupňů východně) se nečekaně objevily technické testy slovenské monotématické televize Moooby TV. Tento kanál vysílal od března 2005 do března 2008 prostřednictvím satelitu Thor 3 skandinávského satelitního operátora Telenor Satellite Broadcasting (TSBc). Nyní se po více než 1,5 roční odmlce vrací opět na satelit - tentokrát družici jiného satelitního operátora Eutelsat.

Moooby TV může svým šířením na satelitu Eurobird 9A oslovit širší území Evropy - prakticky celou Evropu, Střední Východ a severní Afriku - tedy území, které pokrývá právě Eurobird 9A. Signál stanice na satelit zajišťuje společnost Arqiva. Pozice 9°E je rychle se rozvíjející druhá důležitá evropská pozice Eutelsatu. Za pomocí duo LNB mohou domácnosti v Evropě přijímat širší programovou nabídku ze dvou orbitálních pozic - 13°E a 9°E.

To, že se skutečně jedná o slovenskou Moooby TV, a nejde jen o shodu názvu, dokazuje televizní chat na obrazovce ve slovenštině, promo video spoty s topky.sk a grafická podoba s původní Moooby TV, která se dříve vysílala pro severské země ze satelitu Thor 3. Jen logo Moooby je jiné s podtitulkem "interactive TV". Uprostřed obrazovky rotuje textová informace "Service will available very soon!!!" (Služba bude zahájena velmi brzy).

logo technické parametry:

satelit: Eurobird 9A (9°E)
kmitočet: 11,727 GHz
polarizace: vertikální
SR: 27500
FEC: 3/4
norma: DVB-S
kompresní formát: MPEG-2
service ID: 1700
video PID: 2511


audio PID: 2512
kódování (CA systém): žádný

Program Moooby TV se v době zveřejnění textu vysílal s video bit ratem 1,5 Mbit/s při rozlišení 544x576 a zvukem ve kvalitě 128 kbit/s.

Moooby TV provozuje společnost i-Commerce, s.r.o., která získala satelitní licenci od slovenské Rady pro vysílání a retransmisi v listopadu 2004 na projekt hudebně-zábavné stanice s interaktivními hry a zábavou.

Kanál Moooby TV je v pořadí druhou stanice ze Slovenska na pozici 9°E. Od svého startu zde vysílá bebe tv HD - nejprve jako součást pay-tv platformy Hello HD, později jako součást distribuční sítě RR Satellite Communications.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články