Quantcast

Měřicí přístroj Televes H45

| Tisk

Představením tohoto profesionálního měřicího přístroje pro montáže a servis anténních a satelitních rozvodů bych rád pokračoval v sérii článků, uveřejněných dříve a zabývající se měřením TV signálů. Chtěl bych tak navázat na Saxonův popis přístroje Rover DIGICUBE, můj popis přístroje Unaohm AP201 a článek o měření DVB-T.

Na trhu jsou tři verze přístroje Televes – základní nejlevnější model je H45 Compact, ten se dá rozšířit pomocí tzv. HDoptionu o měření MPEG4, ale i o další důležité funkce – zejména pak impulsní odezva v DVB-T. Nejlépe vybavený je pak H45 advanced, který má navíc další funkce, např. záznam na SD kartu, ale navíc se údajně dá rozšířit i na měření DVB-T2. Tuto možnost jsem zatím podrobně nezjišťoval, neboť nebyla doposud aktuální.

Jde o kombo přístroj pro kompletní digitální a analogová měření v pásmu od 45 (volitelně od 5 u verze Advanced) do 2150 MHz. Přístroj slouží pro spektrální analýzu, měření úrovně a poměru C/N pro digitální i analogové signály. V digitálních režimech měří BER a MER pro DVB-T, DVB-H, DVB-S a DVB-S2. Obsahuje MPEG dekodér.


obrázek

Příslušenství tvoří nabíječka z 12V autozásuvky nebo sítě, redukce na BNC,F,IEC konektory, galvanický oddělovač a F-spojka. Dále je v balení propojovací USB kabel a ovládací software. Přístroj je ve žluté přepravní brašně s popruhem na rameno.


obrázek

V brašně je i popis menu přístroje. Aktuální verze firmware je i v češtině a překlad je až neuvěřitelně kvalitní. U technických věcí dávám často raději přednost angličtině, ale zde je to zcela v pohodě.


obrázek

Popis přístroje

Tento přístroj slouží pro měření digitálních i analogových signálů vysílaných v normách DVB-T, DVB-C, DVB-S a S2. Uprostřed přístroje je velký displej (úhlopříčka 12,5cm), vlevo jsou tlačítka pro pohyb v menu, zapnutí/vypnutí a indikační kontrolky (napájení ext. zdrojem, nabíjení, zapnuto). Vpravo jsou tlačítka pro vlastní měření – volba kanálu, režim zobrazí kanál/frekvence, přepínání mezi satelitním a terestrickým pásmem, zapínání napětí, 22Khz diseqc povelů do vstupního konektoru, přepínání režimu měření analog/digitál a nastavení jasu/kontrastu displeje a změna barevného režimu displeje – výhodné při práce na slunku, kdy se zlepší čitelnost displeje. Displej je pak docela čitelný při běžné práci, jen při přímém slunci se čitelnost zhoršuje.

V horní části přístroje jsou přípojná místa – vstupní signálový konektor, konektor SCART, USB port, napájecí konektor a slot pro SD kartu. V horní části je i malý reproduktor. O chlazení se stará ventilátor, který spíná dle potřeby a to docela málo. O napájení se stará Li-ION akumulátor, v případě vybití je možné jet i na síťový adaptér. Po připojení na síť se zapíná nabíjení, ale jen pokud vybití akumulátoru klesne po určitou mez. Pokud však víte, že bude potřeba pracovat delší dobu na akumulátor, je možné vynutit start nabíjení i dříve a mít tak přístroj a plně nabitým akumulátorem. Přístroj vlastním více jak 1 rok a i po roce intenzivního používání je výdrž na akumulátor stále vynikající – trvalý provoz min. 3 hodiny na akumulátor a ještě není vybitý. Déle jsem ještě v jednom kuse nepracoval.

Režimy měření


obrázek

Základní režim měření by se dal nazvat 3 v 1. Na obrazovce jsou vidět 3 údaje – spektrum, digitální parametry a náhled na obraz vysílaného programu. Programy v multiplexu lze přepínat, přístroj zobrazí samozřejmě jen nekódovaný kanál. Nižší verze přístroje nezobrazí obraz u MPEG4 programů.

Přístroj v tomto základním digitálním měření zobrazí parametry cBER (chybovost před korekcí), MER, úroveň signálu a odstup signál/šum. Zajímavé je, že někdy poměrně dlouho trvá načtení programů v multiplexu.

Z tohoto 3v1 měření je možné přepnout na zobrazení spektra s nastavitelnou šířkou pásma (SPAN) nebo do podrobného zobrazení digitálních parametrů:


obrázek

Zobrazení spektra

Mě osobně více vyhovuje klasické analogové zobrazení, na který jsem zvyklý ze starého Promaxu nebo Unaohmu, ale na druhé straně se na to při běžné práci dá zvyknout.
Překreslování je docela rychlé, ale přijde mě že zobrazení např. obálky OFDM signálu není tak detailní jako na Unaohmu. Také jsem si všimnul, že při režimu měření 3v1 je obálka spektra pěkně uhlazená, ale stačí zobrazit režim spektrálního analyzátoru a hned jsou vidět propady na obálce. Prostě v kombo měření to spektrum pěkně „kecá“.


obrázek

Analogové měření – zobrazení spektra, úrovně, poměru signál/šum a náhledu na obraz. Chybí mě zobrazení synchropulsu v tomto základním okně. Je fakt, že pro většinu montážníků je měření analogových signálu již zbytečné, ale při údržbě větších STA nebo kabelovek je ještě často potřeba.


obrázek

Digitální měření – v tomto režimu je přístroj hned po zapnutí – viz obrázek výše. Zobrazuje se spektrum daného kanálu, úroveň signálu a jeho digitální parametry. V režimu měření DVB-T lze nyní přepnout na zobrazení konstelačního diagramu, měření impulsní odezvy (echa), zobrazeni podrobných parametrů DVB signálu a zobrazení obrazu stanic v muxu.

Přístroj lze navolit i do režimu automatického přepínání mezi analogovým a digitálním signálem. Detekce je rychlá a spolehlivá, často ji využívám při servisování kabelovek. Co mě však docela vadí je automatické řízení vstupního atenuátoru – přístroj v komboměření (3v1) automaticky nastavuje úroveň atenuátoru dle vstupního signálu. Takže když např. zaměřuji anténu a signál změní úroveň pod/nad nějakou hodnotu, atenuátor přepne. To by až tak nevadilo, ale v tom momentě ihned zmizí parametry signálu a náhled na programy v muxu. Vypnout to nejde. Při běžné práci na standardních signálech to nevadí, ale při laborování se slabými signály např. při dálkovém příjmu nebo problematických místech je to někdy k zlosti. Naštěstí alespoň v režimu spektrální analyzér je tato funkce vypnuta a vstupní úroveň se dá volit manuálně. V tomto mě mnohem více vyhovuje Unaohm.

Echoanalýza (měření impulsní odezvy) – toto důležité měření v DVB-T a na rozdíl od Unaohmu 201T zde funguje skvěle – zobrazení je rychlé, takže nastavení antény je pohodová práce.

Datalogger, měřicí plány

Datalogger slouží k automatickému měření a uložení hodnot podle zvoleného měřicího plánu. Na Unaohmu byl datalogger poměrně ubohý a zpracování měření bylo docela problematické. Zde je to pohoda. Změřené logy je možné je prohlížet/vymazat přímo v menu přístroje nebo pomocí USB portu přenést data do PC. Přenos do PC se provádí běžným USB kabelem (A-B), je součástí balení. Pro přenos je nutné nainstalovat ovladač portu a ovládací program (vše na přiloženém CD).


obrázek

Aby bylo možné provést měření dataloggerem, je nutné definovat tzv. měřicí plán. V přístroji Televés se nejprve nadefinují kanály, které se mají měřit. Ty se dají uložit do paměti, takže je lze použít i při pozdějších měřeních – mám takto uloženy např. běžně užívané DVB-T kanály, analogové kanály na STAčkách a několik sat.frekvencí apod....


obrázek

Tyto paměti lze pojmenovat max. 7 znaky. Z těchto pamětí lze poté vytvořit makro:

obrázek

To lze opět pojmenovat a přiřadit mu kanály z pamětí. Na obrázku je např. makro pojmenované JANSK18 a dole jsou vidět kanály z paměti, které se měří – KOJAL29, KOJAL40, KOJAL59 a další. Spuštěním tohoto makra lze provést následně log z měření. Ten lze také pojmenovat ale hlavně pomocí přiloženého programu vyexportovat do PC a např. vytisknout nebo uložit v PDF. Ideální např. pro vytváření protokolů z montáží a servisu.

Kvalitativní profily

Pro každý měřený signál je možné nadefinovat tzv.kvalitativní profil. Jde vlastně o určení hranic hodnot signálu, které lze považovat za minimální možné, optimální nebo zcela nepoužitelné. Profily lze nastavit pro všechny přístrojem měřitelné signály – analog pozemní i satelitní, FM rádio, DVB-T, DVB-S, DVB-C a DVB-S2. Lze nastavit až 4 profily, 2 jsou pojmenované přímo výrobcem – jde o profil outlet (zásuvka) a HeadEnd (hlavní stanice), přičemž k dispozici jsou další dva uživatelské. Ve všech profilech je možné hodnoty dle potřeby změnit.

Nastavené hodnoty lze uložit i do měřicího přístroje a pak je hned při měření vidět, která hodnota je optimální (zelené kolečko s fajfkou – viz obrázky výše), které jsou sice na hraně ale použitelné (žluté kolečko u hodnoty) a které jsou nepoužitelné (červená značka). Výborně to např. usnadňuje zpracování výsledků měření.


obrázek

Komunikace s počítačem

K přenosu dat mezi PC a měřicím přístrojem slouží software Televes H-Suite. Po spuštění aplikace na přiloženém CD je přímo na obrazovce výzva k instalaci. Stačí ji potvrdit a připojit Televes kabelem k PC.Poté je možné nainstalovat vlastní aplikaci Hsuite Pokud vše proběhlo správně, kliknutím na Connect se provede spojení s měřákem a jsou-li uložená nějaká měření, přenesou se do PC.



Stažený log do PC:


obrázek

Upgrade firmware

Čas od času vydá výrobce nový firmware, který prý bude vždy zdarma. Zatím jsem aktualizoval 2x, jednou ze zvědavosti jak vypadá počeštěné menu a podruhé kvůli možnosti uložit nastavení diseqc do paměti k dané frekvenci.
Aktualizace je jednoduchá, stáhne se instalační balík, nainstaluje a spustí, přístroj se propojí s počítačem opět USB kabelem a počká se na dokončení aktualizace (cca 5minut).

Závěrem

S odstupem času můžu napsat, že se jedná o skvělý kombo přístroj pro všechna běžná měření při montážích a servisech v terénu. Pro některé práce při montážích DVB-T, zejména pak při dálkovém příjmu sice raději sáhnu po Unaohmu (především kvůli detailnějšímu měření parametrů DVB-T signálu a podrobnějšímu zobrazení spektra), ale při běžné servisní činnosti na STA, CATV a běžných montážích jde o výborného pomocníka, který brutálně usnadňuje a zefektivňuje práci v terénu. Za celou dobu používání (od podzimu 2010) se nevyskytla jediná závada a perfektní je i výdrž akumulátoru a to i při práci v teplotách hluboko pod nulou. Cena není sice nejnižší, ale kdo to s tímto řemeslem a kvalitou odváděné práce myslí vážně nebude investice s relativně rychlou návratností litovat.

Radomír Kovář





Reklama




Vybrané články