Quantcast

Přenosové kanály na satelitech

| Tisk

Přenosové kanály na satelitech

Sportovní televizní stanice s aktraktivními sportovními přenosy jsou na satelitech zakódovány. Pro jejich příjem je zapotřebí digitální přijímač s patřičným dekodérem (integrovaným v přijímači či jako modul) a samozřejmě i přístupová karta. Pro českého a slovenského diváka je pořízení předplatného na některý zahraniční digitální paket finančně značně náročné, ne-li nedostupné. Je tu však jiná možnost - přijímat aktraktivní sportovní přenosy z přenosových kanálů, které slouží jako přenosová trasa z místa konání události vysílacím společnostem.

V minulých letech bylo možné naladit přenosové kanály velmi jednoduše. Vysílaly totiž v analogovém přenosu a stačilo tedy parabolickou anténu nasměrovat na příslušný satelit a provést ladění. Dnes je však situace podstatně složitější. Drtivá většina přenosových kanálů je vysílána v digitálním přenosu. K jejich příjmu je zapotřebí vedle kmitočtu a polarizace znát i další parametry: symbolovou rychlost a příp. i FEC.

Parametry přenosových kanálů můžeme nalézt na řadě internetových stránek - např. na výborné portugalské stránce http://planeta.clix.pt/feedlandia/feedl.html, kde je u jednotlivých kmitočtů i komentář o tom, co se v poslední době na uvedeném kmitočtu vysílalo. Nechybějí zde ani PIDy jednotlivých kanálů, stejně tak i poznámka i o případném kódování přenosu.

Chce-li divák naladit a sledovat aktuální přenosové kanály, je pro tento účel výborná německá stránka http://www.satbook.de/feeds/, kde fanouškové přenosových kanálů jednoduše přidávají právě nalezený aktivní přenosový kanál. Vedle pozice a názvu družice jsou v přehledné tabulce uvedeny kmitočty, polarizace, SR, FEC a popis přenosového kanálu včetně data vložení příspěvku do stránky.

Uplynulou neděli zde například byly parametry přenosových kanálů se švýcarským, belgickým i italským fotbalem, stejně tak i parametry přenosů utkání z Ukrajiny či Dánska.

Tabulka s přenosovými kanály potvrzuje i naše původní informace o vysílání přenosů kanadsko-americké NHL z nové družice Atlantic Bird 1 (pozice 12,5W), kde byl v neděli ve večerních hodinách vysílán zápas Tampa Bay v. Carolina (kmitočet 11,014 GHz, polarizace horizontální, SR 20150 FEC, 3/4).

Krátce po 22.hodině byl aktivní přenosový kanál na družici Telstar 12 (pozice 15W), kde na kmitočtu 11,522 GHz (polarizace vertikální, SR 6111, FEC 3/4) byl vysílán přenos americké TV stanice FOX s americkým fotbalem NFL a zápasem San Francisco v. San Diego.



Během víkendu byl aktivní kanál na kmitočtu 10,989 GHz (polarizace horizontální, SR 3260, FEC 3/4), kde byla na družici Atlantic Bird 1 (pozice 12,5W) vysílána americká verze zpravodajského kanálu CNN.

Uvedená německá webovská stránka nabízí zájemcům i další službu - zasílání informací o všech přenosových kanálech na e-mail. Návštěvník se jednoduše zaregistruje a pak bez nutnosti častých návštěv stránky může získávat přehled o přenosových kanálech.

ZÁVĚR
Na přenosových kanálech může divák nalézt mj. řadu atraktivních sportovních přenosů a to i takových, kterým se nedostává prostor na obrazovkách domácích televizních stanic. Přenosových kanálů je velké množství a zorientovat se může být velkým problémem. Některé vysílací společnosti však používají k přenosům stejné družice a v některých případech i kmitočet, SR i FEC. Stačí tedy mít tyto kanály uloženy v přijímači a pravidelně je kontrolovat.
Dodejme již jen, že některé přenosové kanály obsahuje i setting ParabolaFan pro přijímače Humax OAK/ID Digital, který naleznete v rubrice SOFTWARE.


Parabola.cz





Reklama




Vybrané články