Quantcast

Skončí Markíza HD na Skylinku? Stanice chce technický poplatek

| Tisk

logo Provozovatel satelitní služby Skylink zvažuje vyřadit ze své nabídky slovenskou komerční stanici TV Markíza ve vysokém rozlišení. Důvodem je zavedení technického poplatku ze strany provozovatele stanice.

Vlastník TV Markíza se rozhodl od května vybírat od operátorů "technický poplatek" za to, že šíří program Markíza v HD kvalitě. Operátorům se záměr vysílatele nelíbí. Uvádějí, že stejně tak oni mohou požadovat platby od televize za zvýšené náklady za přenos HD signálu.

logo Markíza HD je také v nabídce satelitní platformy Skylink, kterou vlastní lucemburská společnost M7 Group. "Skylink o záměru Markízy ví, ale zatím jsme se nerozhodli, jak postupovat. Přesun nebo vyřazení Markízy HD jsou samozřejmě také ve hře," uvedl webu Živé.sk Jaromír Glisník, člen představenstva společnosti M7 Group.

Se zpoplatněním HD distribuce Markíza HD nesouhlasí ani kabelový operátor UPC. Zvažuje i několik alternativ, jak bude situaci řešit. "Túto iniciatívu nemôžeme akceptovať. V prípade, že sa CME napriek tomu rozhodne predmetný zámer zrealizovať, zvážime všetky možnosti," uvedl portálu Živé.sk mluvčí společnosti Jaroslav Kolář.

UPC zvažuje, zda Markízu a Dajto v HD rozlišení vyřadí nebo začne od vysílatele požadovat stejný "technický poplatek" za to, že jej ponechá ve své programové nabídce. Upozorňuje, že ve srovnání s SD distribucí má s HD programy vyšší náklady.

Operátor Satro rovněž poskytuje stanici Markíza HD v základním balíku bez doplatku. "Podľa nášho názoru stanica, ktorej podstatnú časť vysielania tvorí reklama, by svojich divákov nemala spoplatňovať," uvedl Živé.sk Marek Michalík ze Satra.



Společnost Swan věří, že televize změní názor. Slovanet jako reakci na záměr vysílatele uvedl, že HD kvalitu považuje v současnosti za něco, co má být dnes standardem, nikoliv luxusní komoditou.

využito informací: Živé.sk

redakce





Reklama




Vybrané články