Quantcast

Intelsat apeluje o pomoc - satelitní C pásmo ohroženo

| Tisk

Intelsat požaduje naléhavou pomoc od všech vysílatelů a příjemců služeb v C pásmu po celém světě. Od 2. do 27. listopadu 2015 se bude konat v Ženevě (Švýcarsko) Světová Radiokomunikační Konference 2015 (World Radiocommunication Conference 2015, WRC-15).

Z průmyslových výrobců mobilních zařízení (International Mobile Telecommunications - IMT) se objevují tlaky přidělit celé C pásmo pro potřeby mobilních služeb. Provozovatelé satelitů se snaží tomuto záměru zabránit a zároveň apeluje na uživatele tohoto pásma, aby poukázali na to, jak je toto pásmo důležité pro satelitní odvětví.

Pokud dojde k přidělení C pásma pro pozemní bezdrátové systémy, bude to smrt pro satelitní C pásmo. Ve většině případů dojde k zarušení a celkovému znemožnění vysílání a také příjmu služeb.

C pásmo je nezbytné pro mnoho služeb. V této době využívá po celém světě toto pásmo 169 satelitů. Stovky milionů domácností používají tento způsob distribuce televizních signálů. V Česku a na Slovensku se C pásmo pro DTH vysílání nevyužívá, platformy mají pronajaté transpondéry v Ku pásmu. C pásmo mohou využívat podniky a vojenské služby.

Satelitní C pásmo má řadu výhod, které neposkytují Ku a Ka pásmo. Jde zejména o obrovské pokrytí oblastí signálem, celých kontinentů. Umožňuje komiunikaci mezi od sebe velmi vzdálenými oblastmi a je nejodolnější z trojice na tzv. rain fade, tedy pokles signálu při dešti a zhoršených povětrnostních podmínek. Tyto plusy rozhodují, že řada organizací využívá pro své služby právě C pásmo.



Přidělení rozsahu 3,4 GHz - 4,2 GHz (downlink) a 5,8 - 6,7 GHz (uplink) pro mobilní služby znemožní další využívání C pásma pro satelitní obor a vytvoří obrovské problémy pro lidi, firmy a organizace využívající toto pásmo.



Vytvoří také specifické ztráty - jenom během posledních 5 let bylo investováno 15 miliard dolarů na vynesení 52 satelitů, které jsou vybaveny C pásmem a dalších 10 miliard dolarů je v plánu pro investice do konce roku 2015. Satelity vynesené s transpondéry v C pásmu mají obvykle životnost kolem 15 let a jeho kmitočty nemohou být změněny do jiného pásma.

Apelujeme na všechny vysílatele a příjemce satelitních signálů v C pásmu, aby se zúčastnili protestů v této záležitosti na Ministerstvu státní správy a digitalizace, aby došlo k zamítavému rozhodnutí regulačních úřadů mediálního trhu, které má dopad na C pásmo v satelitním byznysu.

Podle informací operátora Intelsat v Česku by měli uživatelé kapacity v C pásmu kontaktovat pana Karla Antouška z Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

podle Intelsat, satkurier.pl

redakce





Reklama




Vybrané články