Quantcast

freeSAT opět zařazuje ČT Sport HD. Jen dočasně

| Tisk

logo Česká nabídka satelitní placené televize freeSAT, operátora UPC DTH, se dočasně rozšířila o sportovní kanál České televize (ČT) ve vysokém rozlišení (HDTV). Program ČT Sport byl umístěn na 79. pozici v EPG na dotovaných přijímačích. Majitelé vlastních set top boxů si musí program naladit automaticky či ručně zadáním níže uvedených parametrů.

technické parametry:

satelit: Thor 6 (0,8°W)
kmitočet: 11,843 GHz
polarizace: vertikální
SR: 30000 ksymb/s
FEC: 3/4
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK

CT Sport HD
service ID: 31012
video PID: 651 / MPEG-4/HD
audio PIDy: 661 česky, 668 česky AC3
CA systémy: Irdeto, Conax, Nagra MA



Program ČT Sport HD je dostupný z dosavadního DVB-S2 multiplexu společnosti UPC DTH. Stanice je dostupná s klasickým MPEG zvukem i volitelným Dolby Digital (AC3).

Abonenti freeSATu nedávno kritizovali operátora za to, že do své nabídky nezařadil program ČT Sport ve vysokém rozlišení (HDTV). Velká poptávka je zejména v tomto období, kdy se koná hokejový šampionát v Rusku. Divákům původně doporučovala sledovat MS v hokeji na programech slovenské RTVS Jednotka HD a Dvojka HD. Problém je v tom, že RTVS se zaměřuje na slovenský tým a ze sedmi zápasů základní skupiny vysílala živě jen dvě utkání.

UPC DTH má v úmyslu vysílat ČT Sport HD jen dočasně. Nicméně poptávka po vyšším rozlišení se bude brzy opakovat - blíží se fotbalový šampionát Euro 2016, později letní olympijské hry v Riu a na začátku podzimu Světový pohár v ledním hokeji. Všechny tyto a další sportovní události by měly být na ČT v HD.

Je nutné poznamenat, že freeSAT byl doposud jedinou platformou v Česku, která neměla v nabídce ČT Sport HD. I nejmladší operátor DTH služby Flix TV nabízí tuto stanici od spuštění své platformy.

redakce





Reklama




Vybrané články