Quantcast

Nalaďte si Euronews HD, vysílá FTA na 13E

| Tisk

Panevropský zpravodajský kanál Euronews spustil pro diváky v Evropě distribuci svého programu ve vysokém rozlišení (HDTV). Diváci tak mohou program sledovat s více detaily.

Euronews HD se zatím vysílá s hlavní anglickou audio stopou. Další jazykové verze zatím nejsou k dispozici.


obrázek

Kanál Euronews je šířen v plném HD rozlišení 1920x1080 s video bit ratem cca 5,5 Mbit/s v H.264 a zvukem s proměnlivým tokem 130 až 150 kbit/s AAC. Distribuci Euronews HD zajišťuje společnost Globecast prostřednictvím nové DVB-S2 platformy na pozici 13°E. Stejná společnost poskytuje satelitní služby i SD verzi Euronews.

Euronews HD vysílá stejný obsah jako Euronews v původním SD rozlišení. Liší se jen technickou kvalitou přenosu.

Souběžná distribuce Euronews HD a Euronews v SD bude na pozici 13°E dostupná po dobu jednoho roku. Během tohoto dlouhého období si musí diváci přeladit své přijímače na HD verzi. Původní v SD bude v listopadu příštího roku ukončena.


obrázek

Euronews patří mezi nejsledovanějším zpravodajské kanály v Evropě. Stanice přináší zpravodajství z celého světa z evropského pohledu. Pro televizi pracuje více než 400 novinářů z 25 různých zemí. Vysílání je šířeno ve 13 různých jazycích - anglicky, francouzsky, německy, řecky, italsky, portugalsky, španělsky, rusky, maďarsky, persky, arabsky, turecky a ukrajinsky.

Kanál Euronews byl založen v roce 1993 a dnes je program dostupný pro 400 milionů domácností ve 155 zemích prostřednictvím satelitních platforem, kabelových a terestrických sítí.

technické parametry:

satelit: Eutelsat Hot Bird 13B (13°E)
kmitočet: 11,566 GHz
polarizace: horizontální
SR: 29900
FEC: 3/4


norma: DVB-S2
modulace: 8PSK

Euronews HD
service ID: 800
video PID: 811 (MPEG-4/H.264/AVC)
audio PID: 821 AAC (anglicky)
CA systém: žádný, FTA

redakce





Reklama




Vybrané články