Quantcast

Nejvíce domácností v Evropě využívá pozemní televizní vysílání

| Tisk

Pozemní digitální televizní vysílání přijímá v Evropě více než 100 milionů domácností, což znamená téměř poloviční podíl v porovnání platforem televizního příjmu (45 %). Na druhém místě je kabelová televize, na třetím místě satelit a nejmenší podíl má televizní vysílání přes internet. Vyplývá to z údajů Broadcast Networks Europe za rok 2017. Jenom v ČR využívá pozemní platformu pro příjem televize téměř 60 % diváků. Uvedla dnes společnost České Radiokomunikace, která provozuje dosluhující celoplošné DVB-T sítě multiplex 1, 2 a 3 a nastupující generaci pozemního vysílání v DVB-T2 zatím v rámci tzv. přechodových sítí PS11 a PS12.


obrázek
▲ Graf č. 1 - Vývoj penetrace DTT a průměrné doby konzumace audiovizuálního obsahu (zdroj: ČRa)

Z průzkumů také vyplývá, že lineární vysílání je nejvyužívanějším způsobem konzumace audiovizuálního obsahu, s tím, že ostatní televizní služby (například VOD) diváci využívají pouze jako doplněk. Pozemní vysílání ve formátu DVB-T2 využívá inovační strategii pro zachování uživatelského komfortu a přináší divákům nové služby. Rozvíjí se HbbTV (Hybrid Broadcast Broadbad TV) a OTT (Over-the-top) služby.

Potvrzuje se to, co říkáme už dlouho. Pozemní vysílání je pro televizní diváky určitou základnou, která jim zdarma nabízí široké spektrum nejsledovanějších televizních programů. K tomu menší část domácností využívá různé tematické, obvykle placené, programy typu Netflix a jedna domácnost tak kombinuje více způsobů příjmů televizního vysílání,“ říká ředitel Českých Radiokomunikací (CRA) Martin Gebauer.


obrázek
▲ Graf č. 2 - Rozvoj pozemního vysílání (zdroj: ČRa)



I v České republice využívá většina diváků pro příjem televize pozemní digitální vysílání, jde o 57,8 % diváků ve druhém čtvrtletí 2018. Na druhém místě je příjem přes satelit, na třetím kabelová televize a nejmenší podíl má IPTV. Řada lidí využívá více televizních přijímačů v domácnosti a na nich různé platformy. Z posledních průzkumů za druhé čtvrtletí 2018 (výzkum pro Asociaci televizních organizací provedla agentura Nielsen Admosphere) také vyplývá, že lidé více přijímají HD vysílání, a to opět nejčastěji prostřednictvím pozemních sítí.

Programy ve vysokém rozlišení na klasickou pozemní anténu nabízí veřejnoprávní Česká televize (ČT) v rámci PS11 a dále některé komerční stanice jako Prima Comedy Central HD, V1 HD či Polar HD šířené v PS13. Hlavní komerční televize poskytují svůj HD signál za poplatek. Vysílání kanálů Nova HD, Prima HD a jejich menších tématických programů je proto dostupné jen v nabídkách placených služeb satelitních a kabelových operátorů.

redakce





Reklama




Vybrané články