Quantcast

Programy ČT skončily RS7. V muxu se objevil test Galerie

| Tisk

V souladu s dřívějšími informacemi ukončila Česká televize k 30.9.2018 vysílání svých programů ČT1 HD, ČT2 HD, ČT Sport HD a také ČT:D/ČT art v regionálním multiplexu RS7. Tyto stanice mohou diváci sledovat v nové přechodové síti PS11.

Zhruba půl roku mohli diváci České televize (ČT) naladit své oblíbené programy na klasickou pozemní anténu až ve třech různých formátech MPEG-2/SD, MPEG-4/HD a HEVC/HD. Souběh tří různých distribucí k dnešnímu dni skončil. ČT ukončila distribuci MPEG-4/HD stanic ČT1 HD, ČT2 HD a ČT Sport HD a MPEG-2/SD dvojkanálu ČT:D/ČT art v RS7 u operátora Progress Digital podnikatele Radima Pařízka.

RS7 po odchodu programů ČT ztratila hlavního zákazníka, který využíval většinu kapacity multiplexu RS7. Část kapacity se zřejmě podaří brzy zase obsadit. V multiplexu RS7 se totiž objevil test s názvem Galerie, který obsahuje statickou obrazovku s textem "již brzy!" bez dalších podrobností.


obrázek
▲ Obr č. 1 - Test Galerie v RS7

Diváci, kteří sledují programy na klasickou pozemní anténu, mohou programy ČT sledovat i nadále. K dispozici mají jak původní vysílání v celoplošném multiplexu 1 v MPEG-2/SD (programy ČT1, ČT2, ČT Sport, ČT24, ČT:D/ČT art) ale od března také v nové generaci pozemního vysílání DVB-T2 a kodeku HEVC. Vysílání stejných programů je v novém přechodovém multiplexu 11 (PS11) šířeno v HD rozlišení (1920x1080).



PS11 pokrývá většinu území České republiky a vysílá se ze stejných vysílačů jako starší multiplex 1. PS11, jak již bylo uvedeno, je přechodový multiplex, který slouží pro hladký přechod domácností na nový formát vysílání. Na podzim příštího roku začne ČT postupně vypínat vysílače starého multiplexu 1. Diváci mají zhruba rok na upgrade přijímací techniky, případně i na úpravu přijímacích antén - rozšíření o další přijímaný kanál.

Pro sledování programů v PS11 postačí ke stávajícímu televizoru připojit novější DVB-T2/HEVC set top box, případně vyměnit televizor za novější s podporou DVB-T2/HEVC.

redakce





Reklama




Vybrané články