Quantcast

Příjem v C-pásmu s malou parabolou

| Tisk

Příjem televizních a rozhlasových programů v digitálním přenosu se dnes již stává běžnou součástí vybavení každého fanouška příjmu družicových signálů. S parabolickými anténami o velmi malých rozměrech (50 až 60 cm) můžeme přijímat stovky TV a R programů z řady družic. Počet přijímatelných programů lze dále zvýšit použitím paraboly o větším průměru (100 cm a více). Toto platí o nejrozšířenějším příjmu satelitních signálů v Ku pásmu (10,7 až 12,75 GHz).Příjem v C-pásmu s malou parabolou, program RTR Planeta

Pro lovce satelitních signálů je vedle Ku pásma bezesporu atraktivní i příjem TV a R programů v C pásmu (4 GHz). Pro příjem signálů v tomto pásmu však vedle přijímače, který podporuje C-pásmo a konvertoru pro toto pásmo potřebujeme ( v porovnání s příjmem v Ku pásmu) parabolickou anténu o větších rozměrech. Ale ani antény o průměrech 200 cm nemusí v řadě případů zaručit bezproblémový příjem některých družic a transpondérů.

Ne však každý (byť velký satelitní fanda) má možnost laborovat s příjem v C pásmu s anténou o obřích rozměrech. Proto jsme se pokusili zmapovat možnosti příjmu v C pásmu s 'malou' anténou o průměru 140 cm. Pro zkoušky příjmu jsme použili konvertor ASTROTEL 20K.

EXPRESS 3A (11°W)
Příjem v C-pásmu s malou parabolou, program EUROKOM BULGARIAZa patrně nejzajímavější družici po prvním nainstalování konvertoru pro C-pásmo můžeme považovat ruský satelit Express 3A na pozici 11° západně. Pokud máme analogový receiver, můžeme v přenosové soustavě SECAM přijímat ruskou televizi PERVIY KANAL (dříve ORT1) na kmitočtu 3,675 GHz (polarizace pravotočivá, zvuk je na 7,00 MHz). Na podnosné 7,50 MHz hraje Radio Rossii, na 8,28 a 8,60 MHz rádia Voice of Russia. Signál stanice PERVIY KANAL je velmi silný.

Na stejném transpondéru vysílá v digitálu na kmitočtu 3,694 GHz (polarizace pravotočivá, VPID 33, APID 34, SR 4030, FEC 2/3) ruská RTR PLANETA. Na druhé audio stopě vysílají - v levém kanále Radio Rossii a v pravém Radio Cherchnja Svobodnaja.
Příjem v C-pásmu s malou parabolou, program BKTV
Na kmitočtu 3,980 GHz (polarizace pravotočivá, SR 21000, FEC 7/8) nalezneme bulharský paket BTC SATELIT s TV s R programy. TV Europa a Ring Plus jsou kódovány systémem Irdeto2, ostatní stanice vysílají volně: Evrokom (VPID/APID: 40/41) přináší zábavné a kontaktní pořady, podobně i BKTV (Bulgaria Kabel TV; 48/115), na které můžeme nalézt i kvalitní filmy. Podobný program nabízí i další bulharská stanice ALEXANDRA TV (52/53). Vysílané filmy jsou však v kvalitě druhé kopie VHS kazety. Magazíny a seriály jsou vysílány na TV stanici KANAL 3 (290/35).


Příjem v C-pásmu s malou parabolou, program ALEXANDRA TVPříjem v C-pásmu s malou parabolou, program TV KANAL 3



V bulharském paketu najdeme i dvě hudební televize. SK FOLK (PIDy: 38/39) nabízí národní písně. Pro našeho diváka bude patrně atraktivnější druhá stanice MMTV (46/47), která je srovnatelná se známými hudebními programy typu MTV a Viva. na MMTV jsou vysílány i speciální tématické programy.

V paketu dále vysílají i 3 buhalrská rádia: dance popové Radio Liani (aPID 44), popové Info Radio (49) a Classic FM Radio (76).


Příjem v C-pásmu s malou parabolou, program SK FOLKPříjem v C-pásmu s malou parabolou, program MMTV

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články