Quantcast

ČT1 HD v DVB-T2 ve verzích pro severní a jižní Moravu

| Tisk

logo Na tento krok se čekalo od spuštění přechodové sítě PS11 v březnu loňského roku. Česká televize (ČT) dnes odpoledne spustila ve své DVB-T2 síti vysílání prvního programu v HD rozlišení ve verzích pro severní a jižní Moravu.

Programové pozice CT1 SM HD T2 a CT1 JM HD T2 se dnes objevily v DVB-T2 v jedenáctém přechodovém DVB-T2 multiplexu vedle stávajících programů ČT1 HD, ČT2 HD, ČT Sport HD a kombinovaném kanálu ČT:D HD/ČT art a vybraných stanic Českého rozhlasu (ČRo).

Oproti první generaci digitálního pozemního vysílání DVB-T jsou obě verze ČT1 šířeny celoplošně - tedy po celém území České republiky. Zpravodajství ČT tak mohou sledovat diváci nejenom na Moravě a ve Slezsku ale také po celém území Čech. K tomuto kroku musel vysílatel přistoupit zejména z technických důvodů - většina DVB-T2 vysílačů PS11 po celém Česku pracuje v rámci jednofrekvenční sítě (SFN) a proto nelze vysílat jen jednu verzi ČT1 z vybraných vysílačů.


obrázek
▲ Obr č. 1 - Mikrofony a technika ČT (foto: ČT)

Z technického pohledu je distribuce ČT1 HD ve verzi pro Čechy, severní Moravu a jižní Moravu řešena identicky jako v satelitní platformě Skylink na družici Astra 3B (23,5°E). Po většinu dne se vysílá ČT1 HD jen jako jeden video stream stanice a v době regionálního vysílání se rozdělí na celkem tři různé programy ČT1 HD. Po dobu regionálního vysílání bude docházet k poklesu datového toku na všech programech ČT. S ohledem na statistické multiplexování a přidělování datového toku programům podle potřeby by poklesy toků neměly být patrné.



Hlavní regionální zpravodajská relace ČT1 se vysílá ve všední dny v 18:00 hodin a druhá rovněž v pracovní dny ve 12:20 hodin. Další zpravodajství z regionů přináší ČT1 v sobotu ve 12:00 hodin.

Připomeňme, že již za necelý měsíc - konkrétně koncem listopadu bude v Česku zahájeno vypínání pozemního vysílání ve standardu DVB-T. Jako první se 27. listopadu 2019 odmlčí vysílače v hlavním městě a ve středních Čechách - konkrétně Praha - Žižkov a Praha - Cukrák na K53. Od uvedeného termínu bude ve středních Čechách na stejném vysílacím kanálu v provozu již jen vysílač Votice - Mezivrata. Dotčené domácnosti si musí pořídit nový DVB-T2 set top box, eventuálně televizor. Dočasným řešením může být přetočení přijímací antény na jiný vysílač. Upgrade přijímacího řetězce se jen oddálí jen o několik málo týdnů či měsíců. Do června 2020 budou vypnuty všechny vysílače DVB-T.

redakce





Reklama




Vybrané články