Quantcast

History2 začal vysílat vybrané pořady v češtině

| Tisk

Dokumentární kanál History2, dříve známý pod zkráceným názvem H2, začal vysílat některé pořady s českou lokalizací. Dočkají se diváci v Česku a na Slovensku dalšího plně lokalizovaného programu?

Distribuční feed (linka) programu History2 HD na satelitu Thor 5 od listopadu letošního roku obsahuje volitelnou zvukovou stopu. Na audio PIDu 4322 je dostupný český dabing u vybraných pořadů, nelokalizované pořady jsou vysílány (zatím?) v angličtině. Signál stanice History 2 HD je na zmíněné družici v rámci simulcryptu kryptován systémy podmíněného přístupu Videoguard, Conax a Nagra MA pro potřeby severské DTH platformy Allente (dříve Canal Digital) a tamních kabelových operátorů. CA systémy českých a slovenských operátorů k programu History 2 HD nejsou připojeny.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Divák s dálkovým ovladačem. Ilustrační foto (foto: Orange)

technické parametry distribučního signálu History2 HD:


satelit: Thor 5 (0,8°W)
frekvence: 12,015 GHz
polarizace: horizontální
SR: 30000
FEC: 3/4
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK

History2 HD.
service ID: 7190
video PID: 1317 (MPEG-4/HD)
audio PIDy: 3375 (anglicky, MPEG), 4322 (česky a anglicky, MPEG)
CA systémy: Conax (CAID 0B00), Videoguard (CAID 093E, 0940), Nagra MA (CAID 188A)

"HISTORY2 je od listopadu částečně přeložena do češtiny pomocí VO (voice over - pozn. redakce)," uvedl na dotaz webu parabola.cz provozovatel stanice, společnost A+E NETWORKS. "Zda bude v nejbližší době plně lokalizován, se teprve rozhodne," dodal provozovatel programu.



O vstupu programu History2 na český a slovenský trh se dlouho spekulovalo. Nelokalizovaná stanice se v minulých letech objevila v programovém rastru u některých operátorů televizních platforem. Zájem o atraktivní obsah, který ale není lokalizovaný, byl poměrně nízký a proto z balíčků některých operátorů byl vyřazen.

Společnosti A+E Networks na českém a slovenském trhu nabízí plně lokalizované programy History (History Channel) a Crime+Investigation. Částečně lokalizovaný je nyní zmíněný program History2, zaměřený na pořady o historii.

Na českém a slovenském trhu je aktuálně dostupný plně lokalizovaný kanál s podobným zaměřením od společnosti Viasat World - Viasat History a také stanice CS History, kterou vlastní slovenská skupina JOJ.

Vstup na vysoce konkurenční trh s nově lokalizovaným programem je velmi náročný. Před samotnou investicí do výroby a distribuce programu s novou lokalizací obvykle probíhají jednání s televizními operátory ohledně zařazení programové služby do balíčků. Současná situace není příliš ideální pro expanzi stanice - jednotlivé země se potýkají s vysokou inflací, operátoři s rostoucími náklady, stejně tak i jejich zákazníci.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články