Quantcast

Vyšlo nové OpenPLi 9.0, přechází na Python 3

| Tisk

Vývojový tým OpenPli uvolnil finální verzi image z deváté řady pro vybrané set top boxy založené na operačním systému E2 (Enigma2). Nové OpenPLi přináší řadu novinek, vylepšení a oprav chyb. Finální verze OpenPLi 9.0 přichází po beta verzi image, která byla představena dříve.

Autoři image uživatele upozorňují, že se jedná o novou devátou řadu image a pro přechod z jakékoliv předchozí verze image OpenPLi je nutná kompletní nová instalace image - nepostačí tedy jen stažení průběžných aktualizací z feedu.

Hlavní změna: Python 3

Vzhledem k tomu, že nové image OpenPLi obsahuje Python 3, byly z nabídky addonů (doplňků) odstraněny takové aplikace, které nejsou kompatibilní s Python 3 a mohly by způsobit pád aplikace, eventuálně celého systému. Uživatel si může chybějící aplikace doinstalovat ručně - stažením z internetu - nicméně riskuje právě pád celého systému a autoři před tímto krokem varují.

Přechod z Python 2 na Python 3, kterým postupně přecházejí všechny Open image pro E2, je pravděpodobně největší překážkou při přechodu na vyšší verzi image. Uživatelé mohou autory jednotlivých doplňků požádat o aktualizaci aplikace s podporou programovacího jazyka Python 3, nicméně v některých případech může být vývoj addonu ukončen. Uživatel proto musí hledat jiné řešení (podobnou aplikaci) či zvážit, zda daný doplněk skutečně potřebuje.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Bootovací obrazovka OpenPLi 9.0 (foto: OpenPLi)

Novinky, změny a vylepšení OpenPLi 9.0

OpenPLi 9.0 přináší nové věci a mnoho vylepšení. Jaké novinky image nabízí? Přidána byla například podpora pro průběžné aktualizace přijímače Octagon SFX6008, podpora pro Opticum Unicable II LNB. Rovněž byla přidána volba pro stažení image bez jeho instalace.

Ze změn jmenujme především aktualizaci Gstreameru na verzi 1.20.5 a Ffmpeg z verze 4.4.1 na 4.4.3, vylepšenou podporu pro FBC virtuální tunery při využívání natáčecího zařízení (motoru). Image má také fix pro funkce červeného tlačítka (HbbTV). Řadu vylepšení obsahuje také menu SoftwareUpdate a UpdatePlugin.

Image OpenPLi 9.0 také poskytuje opravu některých objevených chyb - například synchronizaci času, aktualizaci hodnot dB/SNR pro tunery M1502 (například v přijímači Qviart DUAL 4K Combo).

V popisovaném image je také podpora pro nový hardware Octagon SFX6008 WL, driver Rtl8818fu, Uclan ustym 4k s2 ott X a přidána podpora pro Inverto LNB IDLU-32L412-UNBRR-OPN, Unicable II Programmable 32UB dCSS LNB.

Do pluginů (doplňků) přidány mimo jiné aplikace enigmalight, Gerbera, serienrecorder, mtr diagnostic tool. Kodi bylo aktualizováno na verzi 20.

Uživatelé si dále mohou povšimnou nového obrázku v radio módu či přidané volby k obnovení nastavení síťového připojení.



Vedle těchto a dalších novinek, změn a vylepšení obsahuje image i aktualizaci driverů pro vybrané přijímače.

Podpora přijímačů pro OpenPLi 9.0

Nový image OpenPLi 9.0 je možné stahovat ze stránek openpli.org. K dispozici je mimo jiné pro vybrané modely přijímačů VU+, Octagon, Zgemma, AB-Com PULSe, Qviart, Formuler, Edision, Gigablue a řadu dalších značek.

Instalace a přechod na OpenPLi 9.0

S ohledem na výrazné změny v novém image Open PLi 9.0 se uživatelům přijímačů se starší verzí OpenPLi vřele doporučuje zvážit případný upgrade na nejnovější verzi. Nové image může přinést spoustu nových užitečných funkcí a vlastností ale také řadu nových problémů, spojené především s updatem Python na verzi 3.

Před případnou instalací OpenPLi 9.0 se vřele doporučuje vytvořit zálohu stávajícího image pro možný bezproblémový rychlý návrat k původní funkční konfiguraci.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články