Quantcast

Poslední srpen přinese novinky ve zpravodajství ČT

| redakce | tisk

Delší Branky, body, vteřiny a Počasí, o pět minut kratší Události, nový seriál o silných ekonomických příbězích, ČT na sociálních sítích a obnovení samostatné kulturní redakce. To jsou některé z novinek, které 31. srpna 2009 odstartují ve zpravodajství České televize.

Události kratší, Branky, body, vteřiny a Počasí delší

Česká televize reflektuje požadavky diváků a upravuje čas hlavních zpravodajských relací na ČT1. Události budou vysílány od 19:00 do 19:30 hodin a zkrátí se tedy o pět minut. Naopak Branky, body, vteřiny (BBV) se z 11 minut prodlouží na 14 minut a Počasí z 3 na 4 minuty. "Reagujeme na trend, kdy diváci ČT dostávají díky zpravodajskému programu ČT24 kdykoliv chtějí zprávy, živé vstupy a komentáře. Události by tak měly být přehledem toho hlavního, ne vyčerpávající zpravodajskou relací na úkor jiného programu. Naproti tomu stále dost sportovních zpráv se nedostávalo do hlavní relace BBV, což byla škoda. Rozšířením Počasí bychom chtěli nabídnout větší podíl zpráv o aktuálním počasí ve světových turistických střediscích a jinde v Evropě," říká ředitel zpravodajství ČT Milan Fridrich.

Více „příběhů lidí“ v ekonomice ČT24

Od pondělí 31. srpna startuje ČT24 ekonomický seriál zaměřený na příběhy lidí Ekonomika plus. V exkluzivních desetiminutových minipořadech představíme od pondělí do pátku třikrát denně silné osobní vzestupy i pády, inspirativní kariéry malých živnostníků, manažerů i podnikatelů, úspěchy lidí, trable v době krize a originální řešení, jak z nich ven. Pod tituly Kariéra (pondělí), Malý byznys (úterý), Manažerská štafeta (středa), Sonda (čtvrtek) a Století žen (pátek) v 9:50, 17:20 a 21:50 hodin představíme ekonomiku jinak, očima lidí v jejich každodenním životě. "Chceme ukázat ekonomický život v ČR nejen prostřednictvím makrodat a grafů, ale také skrze příběhy lidí, kteří každý den řeší, jak vydělat a uživit rodinu a realizovat svoje sny. Redaktoři jezdí a sbírají tyto příběhy po celé republice, chceme maximálně ukázat ekonomiku v praxi, v terénu," říká vedoucí ekonomiky a zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT Pavlína Kvapilová.

ČT navazuje spolupráci se sítěmi Youtube a Facebook

Předvolební Otázky Václava Moravce (OVM) zahajují novou éru v interaktivitě České televize s novými internetovými fenomény. Mimořádné OVM z regionů s kandidáty do předčasných voleb do Poslanecké sněmovny budou vysílané za spoluúčasti široké veřejnosti, která dostane možnost nahrát svoje otázky pro politiky na stránky Otázek Václava Moravce na portálu Youtube (www.youtube.cz/volby2009 nebo www.youtube.cz/ct24volby). Vybrané dotazy budou poté přímo vysílány v pořadu ČT, který začíná z Českých Budějovic v úterý 1. září od 21:30 hodin na ČT2 a ČT24. Diváci mají stejně tak možnost klást své dotazy prostřednictvím stránek V. Moravce a jeho Otázek na Facebooku. "ČT musí reflektovat mediální vývoj a nové platformy. Jen interaktivní televize má budoucnost, jen médium, které využije otevřené platformy na internetu, vtáhne do svého programu aktivního občana, diváka, především pak mladé lidi," říká M. Fridrich.

Události v regionech i o víkendu
V prvním zářijovém týdnu začíná ČT24 vysílat Události v regionech rovněž o víkendu. Stejný moderátorský tým v základním složení J. Hrubeš a J. Sluková zavede diváky do regionálního dění v tradičním čase 18:00 hodin. Víkendové Události v regionech se budou vysílat celostátně, nikoliv v regionálních mutacích.

ČT obnoví ve zpravodajství samostatnou kulturní redakci
Přesně po roce, k 1. říjnu 2009 bude ve zpravodajství ČT obnovena kulturní redakce. Novým vedoucím se stane Petr Fischer, někdejší šéf kulturní rubriky v Hospodářských novinách a dlouholetý redaktor české redakce BBC. Jeho úkolem bude především příprava kulturního vysílání v novém schématu ČT24 v roce 2010 a vytvoření platformy, skrze níž ČT posílí na poli organizátora velkých debat o české a světové kultuře a umění, kde ČT24 bude představovat a popisovat nové umělecké trendy a proudy.

Novinář J. Macháček na ČT24
Do týmu moderátorů pořadu Před půlnocí se jako stálý moderátor zapojí renomovaný novinář J. Macháček pracující pro Respekt a vydavatelství Economia. J. Macháček patří mezi respektované ekonomické analytiky (v poslední době vydal mimo jiné knihu svých sloupků Mistři světa amoleta), ale také hudebníky. Právě tuto kombinaci profesních zájmů by měl využít na ČT24 v půlhodinových rozhovorech s hosty, které si sám vybere.

zdroj: PR ČT





Reklama




Vybrané články