Quantcast

Havárie satelitu Eutelsat W2 - výpadek i kanálů AXN

| Martin Vyleťal | tisk

Francouzský satelitní operátor Eutelsat má problém. Jeho telekomunikační satelit Eutelsat W2, který pracuje na pozici 16 stupňů východně, přestal ve středu 27.1.2010 po 21. hodině šířit signály. Všechny transpondéry byly od tohoto okamžiku (i v době publikování textu) mimo provoz.

Výluka se dotkla i balíku kanálů Sony Pictures International včetně kanálů AXN, AXN Sci-Fi a AXN Crime s českou audio stopou a také česko-slovenské verze Fashion TV. Tyto a další programy pro střední a východní Evropu nebyly dostupné.

Vzhledem k tomu, že Sony Pictures přechází z Eutelsat W2 na sousední Eurobird 16A (pozice 15,8 st. východně), je plně zajištěn náhradní provoz kanálů rodiny AXN s českým dabingem. Kabeloví a satelitní operátoři ale musí přeladit své set top boxy na novou frekvenci. Tuto změnu provedla již společnosti Media Vision, provozovatel satelitní platformy CS Link , kde programy AXN běží bez výpadků.

Bohužel, na dalších platformách Digi TV a UPC Direct kvůli havárii satelitu Eutelsat W2 nebyl program AXN dostupný.

Eutelsat k havárii zatím neuvedl žádnou informaci.

Připomeňme, že Eutelsat W2 je již na konci své očekávané životnosti. V letošním roce by měl být nahrazen satelitem Eutelsat W3B.

Kapacitu na satelitu Eutelsat W2 využívá například bulharská ITV Partner, srbská Total TV, Pink TV, albánská DigitAlb, slovinská STN a řada rumunských a dalších stanic.

zdroj: DF + vlastní zpráva





Reklama




Vybrané články