Quantcast

Krátké testy paketu CS Link na novém transpondéru

| Martin Vyleťal | tisk

AKTUALIZOVÁNO - Programy satelitní platformy CS Link se dnes odpoledne objevily na novém transpondéru satelitu Astra 1E, na orbitální pozici 23,5 stupně východně. Šíření programů na nové kapacitě je součástí technických testů.

Společnost Media Vision, provozovatel satelitní služby CS Link, bude od 2.3.2010 posílat transportní tok programů, které se nyní vysílají prostřednictvím mobilního uplinku na Kavčích horách z areálu České televize (ČT) na kmitočtu 12,070 GHz, optickou trasou do německého Usingenu. Odtud bude signál přes fixní uplink posílán na satelit Astra 1G (23,5°E) na stejnou frekvenci. Mobilní uplink v ten okamžik přestane na tento kmitočet vysílat.

Jinými slovy programy na kmitočtu 12,070 GHz se od března nebudou vysílat z Prahy ale z Usingenu. Pro koncové diváky nedojde k žádné změně. Mění se jen forma dopravy a distribuce programů na satelit.

Optická trasa do Usingenu se již několik týdnů testuje. Součástí testů je i dočasné šíření programů paketu CS Link, které jsou na kmitočtu 12,070 GHz, na novém transpondéru (11,954 GHz).

technické parametry dočasných testů:

• Astra 1E (23,5°E), freq. 11,954 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S

Proč test na novém transpondéru: Z Kavčích hor, kde se transportní tok programů na kmitočet 12,070 GHz připravuje, se posílá signál optikou do Německa (Usingen). Zde je signál z optiky posílán na nový kmitočet 11,954 GHz, aby si mohl provozovatel platformy v Praze ověřit technickou kvalitu signálu, který přichází do Německa.

Test dočasného šíření je časově omezen. Během úterý 16.2.2010 bude vysílání opět odpojeno. Po hodině šíření byl signál opět odpojen.





Reklama




Vybrané články