Quantcast

TVP asi zaplatí SES Astra odškodné 24 milionů eur

| redakce | tisk

Úřad pro zadávání veřejných zakázek přezkoumává prodloužení kontraktu TVP Piotrem Farfałem, bývalým zástupcem TVP s lucemburským satelitním operátorem SES Astra na transpondérovou kapacitu na satelitech Astra, pozice 19,2 stupně východně.

Pouze soud může rozhodnout, zda prodloužení smlouvy je platné.

V případě odstoupení od smlouvy bude SES Astra pravděpodobně požadovat od polské veřejnoprávní televize TVP (Telewizja Polska) odškodné za tzv. ušlý zisk. Podle Gazeta Prawna by se mělo jednat o 24 milionů eur.

Podle dodatku ke smlouvě z roku 2005 polská TVP otevřela transpondér č. 59 na satelitu Astra 1KR (19,2°E), na kmitočtu 10,862 GHz, pol. H, který má nyní parametry: SR 22000, FEC 8/9, DVB-S2/8PSK. Programy TVP na tomto transpondéru zpočátku vysílaly volně prostřednictvím tzv. spot beamu, který omezil pokrytí na Polsko a nejbližší okolí. Po zhruba třech týdnech bylo vysílání opět zakódováno systémem NDS Videoguard. Spot beam ale zůstal. FTA vysílání TVP bylo součástí původního konceptu platformy TVP na satelitech Astra skládající se z FTA, FTV a pay-tv programů. Vznik služby byl kritizován zejména ze strany konkurenčních privátních platfrorem.

Podle dostupných informací TVP chce přesunout svůj satelitní multiplex na satelitní systém Hot Bird na pozici 13°E. Zatím ale není známo na který transpondér. Většina z nich je obsazena či zablokována jinými zákazníky. Vysílání programů TVP na 13°E by přišlo vhod zejména komerčním platformám jako je Cyfra+, Cyfrowy Polsat, N/TNK či Orange. Ti by totiž nemuseli na vlastní náklady šířit stanice TVP. Pouze by k signálu připojili simulcrypt.

TVP se původně snažila vytvořit podobnou satelitní službu jako BBC ve Velké Británii. Bohužel, nyní se původní nákladný projekt podepsal na současném stavu televize, která nyní nemá finance na provoz svých kanálů a mezd svých zaměstnanců.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články