Quantcast

Skylink zvažuje změnu parametrů DVB-S2 transpondéru

| Martin Vyleťal | tisk

Společnosti Towercom a TradeTec, provozovatelé satelitní platformy Skylink, zvažují změnu parametrů svého DVB-S2 transpondéru. Cíl takové změny je jediný: získat z transpondéru více kapacity bez dalších nákladů.

Případná změna parametrů transpondéru se nabízí v souvislosti s uvedením satelitu Astra 3B do komerčního provozu na pozici 23,5°E. Nová moderní výkonná telekomunikační družice umožní nastavit jiné hodnoty FEC a modulace bez zásadní změny podmínek příjmu multiplexu.

V současné době DVB-S2 mux platformy Skylink používá symbol rate (SR) 27500, FEC 9/10 s modulací QPSK. Při zachování stávající symbol rate může změna FEC a modulace z QPSK na 8PSK výrazně zvýšit kapacitu multiplexu zcela zdarma.

V současné době tento mux má kapacitu cca 49 Mbit/s (FEC 9/10, modulace QPSK). Při změně FEC na 2/3 a přechodu na modulaci 8PSK se kapacita zvýší až na 54 Mbit/s. Ještě vyšší kapacita vznikne při přechodu na FEC 3/4 - celkem až 61 Mbit/s. Tyto FEC jsou běžně používané hodnoty u multiplexů určených pro DTH příjem. Pochopitelně by bylo možné použít i vyšší FEC 5/6, 8/9 atp. ale za cenu výrazně vyšších nároků na sílu signálu na straně diváků.

Případné úpravy parametrů multiplexu si vyžádají jednorázové náklady na informování zákazníků na provedené změny. Investice se ale vyplatí - provozovatelé získají novou kapacitou pro rozšíření nabídky ve vysokém nebo standardním rozlišení bez nutnosti objednávat další kapacitu.

DVB-S2 transpondér platformy nyní pracuje ze satelitu Astra 1G. Již za několik dní - dne 17.6.2010 - dojde k přesunu na Astru 3B. Parametry multiplexu zůstanou zachovány.

technické parametry:

• Astra 1G / Astra 3B (23,5°E), freq. 12,109 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 9/10, DVB-S2/QPSK





Reklama




Vybrané články