Quantcast

Slavný oscarový film Kolja v HD na ČT HD

| redakce | tisk

Česká televize (ČT) uvede v rámci cyklu 20 filmových sezón v České televizi slavný český oscarový snímek Kolja. Veřejnoprávní televize film odvysílá v úterý 15. února 2011 ve 20:55 hodin.

Film se bude vysílat souběžně na ČT1 a ČT HD.

Slavný oscarový snímek má všechny rysy „svěrákovské" poetiky: dobře napsaný a prokomponovaný příběh, přesné charaktery, smysl pro detail i celek, inteligentní humor a jímavou lidskost. Zdeněk Svěrák v roli stárnoucího muže, jemuž se připlete do života chlapec, kterého v Čechách „zapomněla" jeho ruská maminka. Dva světy, dva odlišné přístupy, odlišné vidění světa, a laskavé naivní přibližování se dvou "chlapů", to je nejúspěšnější český film roku 1996. Mladý představitel druhé hlavní role Andrej Chalimon byl nalezen Janem a Zdeňkem Svěrákovými v Moskvě v agentuře Nikity Michalkova.

Když mi tatínek předčítal kousky scénáře, můj první dojem byl, že se tam pořád nic neděje. Prostě mi tam stále chybělo nějaké drama, to jsem uviděl, až když jsem text přečetl celý a ucítil, jak bude film vypadat,“ vzpomíná režisér Jan Svěrák. Dále hrají: L. Šafránková, O. Vetchý, S. Zázvorková, L. Smoljak, S. Budínová, N. Boudová, J. Sovák, K. Heřmánek, L. Malkina a další. Scénář Z. Svěrák, kamera V. Smutný. Kolja získal řadou ocenění, z mezinárodních jsou to např. Oscar 96, Zlatý glóbus 96, Grand Prix, cena na festivalu v Benátkách, z domácích Český lev 1996 v šesti kategoriích, Cenu filmových kritiků, Finále Plzeň 1997 a další.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články