Quantcast

W9 Suisse FTA na satelitu Eurobird 9A

| redakce | tiskobrázek k článku: W9 Suisse FTA na satelitu Eurobird 9A

Francouzská komerční televize W9 zahájila na satelitu Eurobird 9A (9°E) provoz verze své stanice pro švýcarský trh. W9 Suisse vysílá FTA prostřednictvím multiplexu společnosti Globecast. Společnost již distribuuje stanice M6 Suisse v SD a HD a také TF1 Suisse.

Francouzská W9 odstartovala 1. března 1998 pod názvem M6 Music jako čistě hudební stanice šířená v tehdejší satelitní pay-tv platformě TPS. Francouzská mediální skupina Groupe M6 získala od francouzského regulátora médií CSA licenci pro digitální terestrické šíření (DVB-T) pro televizi M6 a druhou licenci pro M6 Music. Provozovatel se rozhodl kvůli možné nízké sledovanosti hudebního kanálu a s tím i souvisejícím ekonomickým rizikem stanici přeformátovat na zábavní kanál. Cílovou skupinou jsou diváci ve věku od 15 do 35 let. Dne 31.3.2005 na frekvenci M6 Music odstartovala stanice W9 s úplně novým programem, proto se původní písmeno a číslice otočily vzhůru nohama.

W9 Suisse FTA na satelitu Eurobird 9A
▲ W9 Suisse FTA na satelitu Eurobird 9A

technické parametry:

• Eurobird 9A (9°E), freq. 12,034 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK

W9 Suisse vysílá v MPEG-4/SD na DVB-S2 transpondéru, což znamená, že pro příjem je nutný HD set top box.

W9 je šířena ve Francii, Lucembursku, Monaku a Švýcarsku. Stanice je součástí DTH platforem CanalSat, Bis, TNTSAT, FranSAT a Orange. Ve všech těchto satelitních službách vysílá v SD rozlišení. V IPTV je také poskytována v HD kvalitě.





Reklama




Vybrané články