Quantcast

Eutelsat 3D dopraven do Bajkonuru. Odstartuje 14.5.

| redakce | tisk

Telekomunikační družice Eutelsat 3D francouzského satelitního operátora Eutelsat byla 13. dubna 2013 dopravena do kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu a nyní probíhají závěrečné přípravy na vynesení nosnou raketou Proton M s blokem Breeze společností ILS.

Vynesení satelitu je naplánováno na 14.5.2013 na 16:02 GMT (18:02 CET). K separaci satelitu od rakety dojde po 9 hodinách a 13 minutách.

Eutelsat 3D byl zhotoven společností Thales Alenia Space na bázi platformy Spacebus 4000. Očekávaná životnost je 15 let.

Družice budou součástí záložní kapacity pro řadu orbitálních pozic. Zpočátku bude pracovat na pozici 3°E a bude poskytovat video, datové, telekomunikační a širokopásmové služby. Z kapacity v Ku a Ka pásmu bude prostřednictvím tří footprintů zajišťovat pokrytí Evropy, severní Afriky, Středního Východu a střední Asie. Čtvrtá oblast pro poskytování služeb bude subsaharská Afrika.

Eutelsat 3D bude na pozici 3°E sloužit až do vynesení družice Eutelsat 3B, která je naplánována na rok 2014. Eutelsat 3B poskytne kapacitu v C, Ku a Ka pásmu. Eutelsat 3D se pak přesune na pozici 7°E.





Reklama




Vybrané články