Quantcast

Tipy Prima ZOOM: Tragédie ve Smolensku a Vzestup satelitů

| redakce | tisk

Prima ZOOM i na podzim přináší poutavé dokumentární filmy. Premiérové tématické bloky vysílá vždy od pondělí do neděle v čase 18:00 až 20:00 a 20:00 až 22:00 hodin.

16. 9. 21.00 - Tragédie ve Smolensku
V roce 2010 média zasáhla šokující zpráva. Kvůli nevídané letecké havárii, která je považovaná za nejtragičtější událost v poválečné historii celého Polska, zahynulo 96 nejvlivnějších politiků a vojenských vůdců. Nepřežil dokonce ani prezident. Dokumentární film Tragédie ve Smolensku představuje politické i osobní aspekty této tragédie, včetně ztrát, které utrpěly rodiny mrtvých. Upřímné a hodně emotivní rozhovory ukazují obě strany smolenské havárie.

Tipy Prima ZOOM: Tragédie ve Smolensku a Vzestup satelitů
▲ Tipy Prima ZOOM: Tragédie ve Smolensku a Vzestup satelitů

Foto: Tragédie ve Smolensku. Uvidíte na Prima ZOOM

17. 9. 20.00 - Záhada čínských mumií
Více než 1000 let před tím, než došlo k prvnímu známému kontaktu mezi Čínou a Západem, byly v čínské poušti pohřbeny stovky mumií. Mnohé z nich měly rysy bělochů. Tvůrci dokumentárního filmu Záhada čínských mumií rozjíždějí unikátní detektivní vyšetřování, aby odhalili, co byly tyto mumie zač a kde se v Číně vzaly.

17. 9. 21.00 - Přízraky Černého moře
Černé moře je truhlice pokladů plná potopených lodí. Zatímco na jeho dně leží jakoby zmrazené v čase, mořským archeologům se sotva podařilo nahlédnout pod pokličku toho, co by mohly vody bez života ukrývat. Jak je možné, že vrak starý patnáct set let je v takřka dokonalém stavu, jako by se potopil teprve včera? A jaká ukrývá tajemství? Nejen na tyto otázky hledá odpovědi světoznámý geolog Robert Ballard.

18. 9. 18.00 - Zločiny za hranou (Vraždy na dálnici)
Kdo by napsal knihu, ve které by popisoval, jak zavraždil svého soka v lásce? Nebo o jahodovém koktejlu ochuceném dávkou sedativ, kvůli které už se manžel neprobral? Tyto hrozivé zločiny přesahují hranice rozumu i státních celků. Zatím zůstávají nevyřešené a stejně jako u ostatních případů v tomto dokumentárním seriálu jde o mysteriózní a hrozivé situace plné nečekaných zvratů. Nechte se jimi polapit.

18. 9. 21.00 - Veverky z Kalahari
V tomto filmu sledujeme osudy malého, ale chytrého a houževnatého tvora, který dokáže přežít v drsných podmínkách pouště Kalahari. Vůdkyní charakterově rozmanité skupiny je veverka Scarlet. Společenství pozemních veverek přebývá v síti nor hluboko v srdci tohoto nehostiného místa a každý den bojuje o přežití. Neustálá hrozba různých predátorů a těžkých přírodních podmínek u nich vypěstovala téměř zázračné způsoby, jak tito malí tvorové přišli na to, jak žít v této odlehlé části světa. Dokument získal spoustu ocenění na mezinárodních přírodovědných a dokumentách festivalech.

Tipy Prima ZOOM: Tragédie ve Smolensku a Vzestup satelitů
▲ Tipy Prima ZOOM: Tragédie ve Smolensku a Vzestup satelitů

Foto: Vzestup satelitů. Uvidíte na Prima ZOOM

19. 9. 19.00 - Vzestup satelitů
4. října 1957 svět poprvé zaslechl pípání, které se na následujících 20 let stalo pilířem zvukové složky všech sci-fi filmů. Byl to tlukot srdce Sputniku, prvního objektu, který člověk vyslal do vesmíru. Od té doby se satelity změnily. Z toho, co vypadalo jako postavené někde doma v garáži, se vyvinula sofistikovaná moderní technika, která dnes krouží okolo naší planety. Satelity se zároveň staly důležitou součástí našich životů a dovedou mnohem víc než jen spojovat naše telefonní hovory nebo rozšířit počet televizních programů.

20. 9. 19.00 - Legendární příšery (Vietnamský divoch)
Zkuste si představit nepředstavitelné. Zkuste si představit okřídlená zvířata, krakatice, divoké lidi, obrovské čelisti a gigantické mořské příšery. Díky působivé kombinaci digitálních triků, vědeckých faktů a výpovědí svědků teď tyto bytosti ožívají před vašima očima v dokumentární mini sérii Legendární příšery. Každý ze šesti dílů se zaměřuje na jedno stvoření z mýtů a poprvé v historii ho podrobuje vědeckému bádání. Dostupné důkazy pečlivě zkoumá tým složený z předních zoologů a specializovaných vědců. Výsledkem jsou hodně nečekaná zjištění.

20. 9. 20.00 - Megapiraňa
Piraně jsou antihrdiny neuvěřitelných pověstí i nevítaných nočních můr. Proslavila je rychlost, s jakou jsou schopné spořádat kořist, i to, že útočí v až stohlavých skupinách. Jenže tým vědců právě zamířil do Amazonie, aby odhalil mnohem větší záhadu. Zkamenělina části obrovské čelisti byla identifikována jako starodávná piraňa. Jenže to není všechno. Zuby patřily rybě, která byla sedmkrát větší než dnešní piraně. Před šesti až devíti milióny lety mohla tato stvůra vládnout Amazonii.

20. 9. 21.00 - Podmořská dobrodružství: Výprava za žralokem bílým
V dalším díle dech beroucího dokumentárního seriálu Podmořská dobrodružství si bývalý čtyřnásobný mistr světa ve volném potápění Frederic Buyle troufne za žraloky. A ne za ledajakými! Dostane se rovnou do bezprostřední blízkosti nejobávanějších predátora - velkého bílého žraloka. Díky tomu, že se Buyle potápí „nalehko“ bez použití „hlasité“ konvenční výbavy, opravdu se bude moct podívat dravcům na zoubek. Ve vodách u mexického ostrova Guadalupe se k němu přidává Pierre Froia a Willian Winran. Jejich společný zážitek změní negativní pohled lidí na žraloky.

21. 9. 18.00 - Návrat biblických ran (Otrávená voda)
V Bibli se praví, že aby Bůh přiměl Egypťany propustit jeho lid, seslal na jejich zemi deset morových ran. Zvířata a počasí způsobila zkázu, následovaly epidemie nemocí a roje kobylek. Hustě obydlenou oblast v okolí Nilu v té době skutečně postihla celá řada přírodních katastrof, se kterými se vysoce vyvinutá egyptská civilizace nedokázala vypořádat. Dnes se kvůli hrozivým bouřím a záplavám, epidemiím, nemocem přenášených ze zvířata na člověka, znečištění a vysychajícím řekám může zdát, že se ve 21. století biblické rány vrací. Pětidílný dokumentární seriál se zaměřuje na problémy, kterým čelí celé lidstvo, a ptá se: Dokážeme včas jednat?

21. 9. 20.00 - Co se děje v trávě (Z vody na souš)
Otevřete oči a nahlédněte do světa, který je přeplněný překvapením ve všech podobách. Podívejte se do nečekaně bizardního, divokého a půvabného království v trávě. Pětidílná dokumentární série z produkce BBC a sira Davida Attenborougha zavede diváky do miniaturního vesmíru, který je všude kolem nás, i když normálně zůstává nepostřehnutelný. Seznamte se nejen s brouky, ale i exotickými cikádami, neonově zářícími červy, intriky spřádajícími pavouky, duhovými vážkami a mnoha dalšími neuvěřitelnými formami života. Bude to seriálové bomba s detailními záběry, které jste ještě nikdy neviděli!

21. 9. 21.00 - Kasuáři
Devastující padesátiletý cyklon zničil jejich domov v deštném pralese. Zároveň ale úplně poprvé odhalil ohrožené kasuáry v jejich plné kráse. Skoro dva metry vysoký prehistorický pták se dokáže pohybovat úplně neslyšně. Jeho dlouhý krk při tom hraje všemi barvami. Kasuár je jedním z nejzvláštnějších, ale také nejnebezpečnějších ptáků na naší planetě. Vydejte se s ním na cestu nádhernou krajinou, kde se deštné pralesy střetávají se strmými útesy, do světa, který se jen tak nevidí. Dokumentární film Kasuáři je srdceryvný příběh nabitý akcí.

zdroj: FTV Prima





Reklama




Vybrané články