Quantcast

Tip Prima ZOOM: Na orbitě: Jak satelity řídí náš svět

| redakce | tisk

Televize Prima ZOOM Vám přináší skvělé, originální a fascinující filmy s hvězdným obsazením - Didier Noirot, Michael Palin (Monty Python), Natascha Kampusch, James Southerland, Sabur Sakai, Nicolas Hulot, Žralok šedý či očití svědci ničivé tsunami.

Premiérové tematické bloky jsou vždy od pondělí do neděle v čase 18.00-20.00 a 20.00-22.00 hodin.

Z nabídky vybíráme:

16. 12. 18.00 - Do dračí sluje
Didier Noirot, který se více než pěttisíckrát potápěl se slavným Jacquesem Cousteaue, a jihoafrický fotograf Roger Horrocks proslulý díky odvážným záběrům žraloků, se společně potopili za obrovitým krokodýlem nilským. V říši posledního predátora na naší planetě, jenž se na člověka dívá jako na potenciální kořist, Didier před setkáním s Rogerem bojuje s ochromujícím strachem, mizernou viditelností a parťáky příliš vyděšenými na to, aby byli ochotní ho jistit. Roger sdílí Didierovu posedlost, a tak společně zažívají dva děsivé výpadky vědomí, potkávají mrtvoly hrochů a nakonec i krokodýly, kteří se je snaží sežrat.

16. 12. 20.00 - Očima svědků: Japonské tsunami
Celý svět s hrůzou sledoval, jak 11. března 2011 čtvrté nejsilnější zemětřesení zaznamenané v historii lidstva zmrzačilo Japonsko. Masivní tsunami spolkla celé komunity a způsobila nevídanou katastrofu. Zkázu a chaos po celou dobu zaznamenávaly kamery amatérů, zpravodajských štábů, turistů i mnohých dalších. Pečlivým výběrem těchto záběrů vznikl působivý dokument Očima svědků: Japonské tsunami, díky kterému můžete celou tragédii sledovat z první řady očima těch, kteří ji přežili.

16. 12. 21.00 - Megakatastrofy II (Zkázonosná kometa)
Druhá série navazuje na úspěšnou první řadu. Ukazuje hrozivý dopad možných megakatastrof, které by mohly postihnout jednotlivá města, státy, ale i celou planetu. Co by se stalo kdyby přišlo to, co už známe ve větším rozsahu nebo se to přesunulo z běžných míst výskytu jinam na Zemi. V prvním dílu se podíváme na zoubek zkázonosné kometě - smrtící krásce. Možná se už blíží.

17. 12. 19.00 - Himaláje s Michaelem Palinem (Na sever severozápadní linkou)
Krátce po návratu z dobrodružné expedice Saharou se Michael Palin vydává na víc než tři tisíce kilometrů dlouhou cestu oblastí, jež od dávných dob proslula mocí, majestátností a záhadami. Během překračování Himalájí se Michael setkává s novými extrémními podobami bohatství i chudoby a zažívá nekonečná vedra i omračující zimu. Bývalý člen legendárního komediálního uskupení Monty Python opět nezklame a jako vždy je za všech okolností vyzbrojený typickým důvtipem a neúnavným humorem.

18. 12. 18.00 - Natascha Kampuschová: Příběh unesené
Když jí bylo teprve deset, byla unesena pomateným mužem, který ji následujících osm let držel v zajetí. V roce 2006 se jí podařilo utéct. Svět díky tomu objevil neobyčejně inteligentní mladou ženu. Nejen že Peter Reichard natočil s Nataschou Kampusch 14 hodin rozhovorů. Byl také vůbec prvním filmařem, jemuž se podařilo získat exkluzivní přístup do domu, kde byla uvězněna.

18. 12. 20.00 - Lesní království
Vydejte se na dvanáctiměsíční cestu lesem a setkejte se se všemi jeho obyvateli - od nejvyššího stromu po nejmenšího mravence. Poperte se o jídlo, místo k životu i na výsluní, nebo dokonce o právo k páření. Staňte se svědky úžasných vizuálních hodů, ke kterým dochází, když mezi sebou stromy soupeří v reprodukci. Odhalte původ tance foxtrot při pohledu na rituálně zápasící liščí mláďata. A sledujte neuvěřitelné záběry rostlin, jež prochází sezónními změnami za intenzivních barevných proměn.

19. 12. 19.00 - Zázračná planeta: Budoucnost (Záchrana ohrožených druhů)
Kdo by neznal skvělý dokumentární seriál Zázračná planeta? Tento speciální dokumentární film z produkce BBC se zabývá příběhy z jeho zákulisí. Nahlíží do budoucnosti a snaží se odhadnout, co čeká ohrožené druhy zvířat, těžce zkoušená místa a nakonec i nás - lidi. Seznamte se s nejdůležitějšími otázkami a problémy ochrany životního prostředí, ve kterých by se měl orientovat každý z nás. Proč tak mnoho druhů ubývá po stovkách a jak bychom jim mohli pomoci? Dozvíte se také, jak eko-terorismus a jednotlivé vlády mohou získat náskok v závodu na záchranu naší Zázračné planety.

19. 12. 20.00 - Letecký souboj nad Guadalcanalem
Letecký souboj mezi americkým pilotem Jamesem „Pugem“ Southerlandem a japonským stíhacím esem Saburem Sakaiem byl jedním z největších vzdušných duelů druhé světové války. Oba muži ho kupodivu přežili, takže mohou z vlastního pohledu vyprávět příběh o tom, co se 7. srpna 1942 stalo. Dech beroucí digitální efekty, závratné akční scény využívající opravené historické válečné letouny, a dosud nezveřejněné archivní záběry kamery umístěné u kulometu obou letců vás přenesou přímo do kokpitu.

20. 12. 19.00 - Po stopách zázraků (Zázrak na nádraží a léčivý olej)
Opravdu existují zázraky? Nebo se všechno zdánlivě nevysvětlitelné dá logicky objasnit? Dva vyšetřovatelé - jeden, jenž věří, a druhý, který je vědec, se v seriálu Po stopách zázraků vydávají do všech koutů světa. Jejich mise? Prošetřit záhadné události, jež se příčí obyčejnému rozumu.

20. 12. 20.00 - Žralok šedý - vládce hlubin
Záhadný žralok šedý žije až 6 tisíc stop pod hladinou moře. Proto toho bylo o tomto obrovském žraloku známo jenom málo. Až dosud. Aby mohli potápěči zahlédnout toto noční stvoření, když se přesouvá do mělčích vod kvůli krmení, museli ke speciální kleci přichytit chutnou návnadu. Na hladině po něm zatím pátrala hlídka usazená u monitoru průmyslové kamery. Po šestihodinovém čekání se tým potápěčů odvážně ponořil k několika velkým žralokům, kteří mezitím roztrhali návnadu na kusy. Přidejte se k nim a setkejte se s vládcem hlubin - v suchu a bezpečí vlastního domova.

21. 12. 20.00 - Ushuaia - výpravy do divočiny (Křišťálový svět)
V populární a dlouhodobě úspěšné francouzské dokumentární sérii se v doprovodu Nicolase Hulota podíváte do nejzajímavějších koutů světa. Poznáte krásy přírody, nadchne vás nespoutaná exotika a zažijete nečekaná dobrodružství. Hulot pořádá výpravy do srdce divoké, ale velmi zranitelné přírody už od roku 1990. V každém dílu se zabývá nejen romantickou idylou jedněch z nejkrásnějších míst na světě, ale také tím, jak se na ní projevují stopy civilizace.

22. 12. 19.00 - Na orbitě: Jak satelity řídí náš svět
Satelity mají v moderní době mnohem větší roli, než si většina lidí dokáže představit. Tato mistrovská technologická díla jsou nejpovedenějším kouskem vesmírného programu a úplně změnily podobu našeho světa. Nejen že nám dennodenně slouží - ať už jde o satelitní televizi, mobilní signál, GPS, měření času nebo mapování počasí. Navíc se jim podařilo najít ztracená města, ochránit ohrožené druhy zvířat, způsobit zkázu ve vojenských operacích a zachránit životy během přírodních katastrof. Dokumentární film Na orbitě: Jak satelity řídí náš svět je fascinujícím příběhem o historii satelitů od úsměvných počátků až po dnešní podobu komplikovaných vesmírných lodí.

zdroj: FTV Prima





Reklama




Vybrané články