Quantcast

Bajkonur se chystá na start Express AT1 a AT2

| redakce | tisk

Na kosmodromu Bajkonur (Kazachstán) pokračují přípravy na další let nosné ruské rakety Proton M s horním stupněm Breeze M. Raketa bude mít za úkol vynést dva ruské telekomunikační satelity - Express AT1 a Express AT2.

Nosná raketa, startovací blok a kosmické aparáty se nyní nacházejí na testovací pozici 92A-50, kde budou experti provádět autonomní testy a kontroly.

Start Protonu s oběma satelity je naplánován na 16. března 2014. Informovala o tom agentura Roskosmos.

Kosmické aparáty Express AT1 a Express AT2 zhotovila společnost MF Reshetnev. Express AT1 je založen na platformě Express 1000H. Hmotnost satelitu bude kolem 1800 kg. Družice bude vybavena 32 transpondéry v Ku pásmu. Očekávaná životnost na orbitální dráze se odhaduje na nejméně 15 let. Družice bude poskytovat služby pro západní a střední Rusko a také pro západní a střední Sibiř a služby pro Kazachstán. Express AT1 bude zaparkován na pozici 56°E.

Express AT2 je zhotoven na platformě Express 1000K a při startu bude vážit kolem 1250 kg. Družice bude poskytovat televizní služby pro východní část Ruska minimálně po dobu 15 let. Cílová pozice je 140°E.





Reklama




Vybrané články