Quantcast

Nokia testuje vysílání LTE

| redakce | tisk

Nokia Networks zahájila začátkem tohoto měsíce technické testy vysílání LTE (LTE Broadcast) v Mnichově (Německo) s cílem použití technologie pro celostátní televizní vysílání. Testy LTE Broadcast používají jeden kmitočet v pásmu UHF.

V jednofrekvenční síti (SFN) pracují všechny vysílací stanice na stejné frekvenci a vysílají TV obsah, což teoreticky maximalizuje počet současně šířených televizních stanic ve velké geografické oblasti.

"V současné době při sledování videa přes mobilní síť je obsah individuálně streamován ke každému uživateli," řekl Hossein Moiin, CTO v Nokia Networks. "S LTE vysíláním, stejný signál je přijímán mnoha uživateli ve stejný čas, což má za následek efektivnější využití kapacity a spektra."

"Spektrum nemusí být věnováno buď vysílání nebo širokopásmovému připojení ale může být využito flexibilně v souladu s potřebami uživatelů. Věříme, že LTE vysílání je technologie, která se hodí k distribuci televizních a vysílacích služeb a pomůže nám rozšířit výhody mobilního internetu pro každého," doplnil.

Stávající vysílací aplikace LTE jsou zaměřeny na poskytování mediálního obsahu na místech jako jsou stadiony a koncertní sály a to po omezenou dobu. Testy v Mnichově je první aplikace této technologie v UHF spektru a využívá část 700 MHz pásma pro vysílání v oblasti 200 km2. K maximalizaci efektivity vysílání LTE je SFN optimalizována pro těsnější synchronizaci sousedních buněk pro zvýšení odolnosti proti rušení. Studie si klade za cíl ukázat, že LTE může být v dlouhodobém horizontu použita k poskytování další možnosti regionální TV distribuce jako je DVB-T v Evropě.

Testy, které byly zahájeny začátkem července, používají software Multimedia Broadcast/Multicast Service (eMBMS) běžící na Nokia Flexi Multiradio 10 Base Stations. Zařízení Nokia LTE je nasazeno na 4 místech bavorské vysílací společnosti Bayerischer Rundfunk v severním Mnichově.

zdroj: Nokia Networks





Reklama




Vybrané články