Quantcast

ČRa potvrzují: od úterý ČT2 HD na Astře 3B

| redakce | tisk

Společnost České Radiokomunikace (ČRa) dnes potvrdila, že již zítra v úterý 16.12.2014 spustí zkušební satelitní vysílání programů ČT v HD kvalitě. Kromě ČT 1 HD a ČT sport HD bude nově v satelitní nabídce v HD rozlišení také program ČT2, který dosud takto šířen nebyl.

ČRa zvítězily ve výběrovém řízení České televize (ČT) na satelitního operátora pro šíření programů v HD rozlišení a budou ho zajišťovat od 1. 1. 2015.

V návaznosti na změnu operátora došlo v ČT i k montáži zařízení pro multiplexaci signálů (tzv. satelitní head-end), což umožnilo rozšířit nabídku satelitního vysílání v HD kvalitě. Toto vysílání bude zajišťovat stejná družice (Astra 3B, 23,5°E), kde se v současnosti HD programy ČT nacházejí.

Vítězstvím v soutěži České televize potvrdily ČRa svoji kvalitu v oblasti TV vysílání, a to nejen terestrického. Díky špičkovým technologiím i personálnímu obsazení jsme schopni nabídnout služby ve vysoké kvalitě a jsme rádi, že se Česká televize rozhodla těchto našich služeb využít. Umožní to zároveň nabídnout i širší portfolio satelitních programů v HD kvalitě divákům,“ říká Martin Gebauer, generální ředitel ČRa.

ČRa zajistí pro Českou televizi služby v podobě zajištění převzetí signálu, jeho distribuci k pozemní satelitní uplinkové stanici, jeho šíření v Ku pásmu prostřednictvím družice umístěné na orbitální pozici Astra 3B 23,5°E. Distribuce DVB-ASI streamu ze studia České televize na hlavní a záložní satelitní uplinkovou stanici je zajištěno pomocí redundantní optické přenosové sítě.

Na dosavadním kmitočtu budou stávající programy k dispozici beze změny až do konce roku.

technické parametry nového multiplexu s HD programy ČT:

• Astra 3B (23,5°E), freq. 12,363 GHz, pol. V, SR 29500, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK





Reklama




Vybrané články