Quantcast

Největší videomapping uvidí diváci na obrazovkách České televize

| redakce | tisk

Diváci České televize budou moci již tento víkend prožít přes obrazovky slavnostní zahájení, během kterého se Plzeň oficiálně stane evropským hlavním městem kultury pro letošní rok.

Speciální vysílání přímo ze západočeské metropole připravuje víkendové Studio 6, kontinuální vysílání ČT24 a zejména druhý kanál České televize. Ten nabídne v sobotu večer přenos oficiálního programu na náměstí Republiky.

Ve chvíli, kdy se česká metropole stává jedním z kulturních center Evropy, jde o událost, která zasahuje celou společnost a svým významem překračuje hranice našeho regionu. Česká televize se proto jako generální mediální partner Plzně 2015 zapojí nejen do zahajovacího ceremoniálu, ale bude usilovat o kontinuální podporu projektu ve svém vysílání po celý rok. Přinese tematické pořady, rozšíří program Plzně o související dokumenty a, zejména, jako pořadatel eurovizní soutěže mladých tanečníků Eurovision Young Dancers přitáhne v červnu do Plzně pozornost takřka všech evropských veřejnoprávních stanic,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Největší videomapping uvidí diváci na obrazovkách České televize
▲ Největší videomapping uvidí diváci na obrazovkách České televize

Přenos ceremoniálu z náměstí Republiky, během kterého se odehraje mimo jiné největší videomapping v historii České republiky a vystoupí zhruba sto padesát vybraných umělců, budou moci diváci sledovat tuto sobotu na programu ČT2 od 18:10.

Bude se dít spousta věcí, v hlavní roli je samotné město a nové zvony, jevištěm jsou domy a katedrála, kde se bude vše odehrávat. Součástí je i videomapping, který se uskuteční na celé ploše náměstí. Obrazy jsou inspirované samotným městem a krajinou na téma zvonů, plzeňské historie, velikánů, světa kultury a světa lidí, kteří patří k Plzni,“ uvádí umělecký ředitel projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury Petr Forman.

Oficiálnímu vyhlášení Plzně Evropským hlavním městem kultury 2015 se bude ale Česká televize věnovat již od sobotního rána ve víkendovém Studiu 6. Hosty Jolky Krásné a Petra Meškána budou nejen primátor Plzně Martin Zrzavecký, ale například i plzeňský sládek, zvonař nebo sochař či významní rodáci, herec Ivan Franěk či zpěvák Dan Bárta.

Zpravodajská ČT24 bude mít přímo v Plzni speciální studio, ze kterého nabídne živé vstupy, večer jej pak přenechá moderátorům artových Událostí v kultuře. Po nich nabídne program ČT art premiéru dokumentu o výstavbě nového divadla nazvaného Plzeň sobě a následně záznam komedie z Divadla J. K. Tyla Celebrity s. r. o. Letošní evropské hlavní město kultury a akce, které se v něm budou konat, bude kulturní program ČT art připomínat v průběhu celého roku.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články