Quantcast

Hradní tajnosti - naučte se postavit středověký hrad s Viasat History

| redakce | tiskobrázek k článku: Hradní tajnosti - naučte se postavit středověký hrad s Viasat History

13. století bylo známé jako zlatý věk stavby zámků, kdy dynastické boje a hrozba válek vedly lidi k budování stále větší, silnější obranné struktury. Ale mnohá tajemství toho, jak byly zámky postaveny, byla ztracena. Jak se stavěly?

Jaké metody byly použity? A jak je možné, že mnohé z nich ještě dnes stále stojí?

Nejblíže se většina z nás dostane k budování hradu v létě, na pláži. Ale nebyli by to historici Ruth Goodmanová, Peter Ginn a Tom Pinfold, aby se s tímto spokojili. Nastoupili do projektu, jehož cílem je vybudovat skutečný středověký hrad pouze s pomocí nástrojů, technik a materiálů z 13. století. K dispozici nebudou mít například ani plastový kbelík, natož rýč! Odcestovali proto do Burgundska ve Francii, k hradu Guedelon, kde se, jak jistě očekáváte, zhostí úkolu se svou pověstnou chutí.

Hradní tajnosti - naučte se postavit středověký hrad s Viasat History
▲ Hradní tajnosti - naučte se postavit středověký hrad s Viasat History

Guedelon je největším světovým archeologickým experimentem - jde o 25 let zasvěcených pátrání a naučení se zapomenutých dovedností a odborných znalostí středověkých hradních stavitelů. Tým bude samozřejmě prožívat každodenní život, stejně jako hradní pracovníci, a naučí se starověkým řemeslům a ranému inženýrství, aby mohl znalosti následně použít při konstrukci této mohutné pevnosti. K duhu přijde zejména vědět, jak válčení ovlivnilo hradní design, co se dělo za zdmi a jak byl středověký svět mnohem informovanější, barevný a zkrátka geniální, jednoduše úplně jiný, než se často domníváme.

V týmu nejsou žádní nováčci, kterým by byl život v různých historických obdobích cizí - všichni si už totiž také vyzkoušeli, jaké je to žít a pracovat na farmách, které kopírovaly podmínky eduardovské a viktoriánské doby a také válečného období. Toto ale může být jejich největší dosavadní výzva!

Seriál Hradní tajnosti je skvělým, podmanivým vhledem do naší minulosti, který bude vysílat Viasat History od 4.3. do 1.4.2015 vždy ve 20:00 hodin.

zdroj: Viasat





Reklama




Vybrané články