Quantcast

Chorvatsko chce přejít na DVB-T2 do roku 2020

| redakce | tisk

Po vypnutí analogového pozemního vysílání v prosinci 2010 se chorvatské televizní domácnosti musí opět připravit na další upgrade své elektroniky, aby mohli i nadále přijímat pozemní digitální vysílání.

Chorvatsko se totiž chystá do roku 2020 přejít na druhou generaci pozemního vysílání (DVB-T2) s ohledem na přerozdělení části frekvenčního spektra pro mobilní širokopásmové služby v souladu s předpisy Evropské unie (EU).

Ve svém projevu na konferenci v Záhřebu asistent ředitele chorvatského telekomunikačního regulátora Željko Tabaković řekl, že všichni budou muset investovat. Diváci si budou muset pořídit nový televizor nebo set top box. Vysílatelé budou muset pořídit HD vybavení, operátor sítě OiV bude muset upgradovat do anténních systémů, zatímco mobilní operátoři budou muset investovat do sítí a kmitočtových přídělů.

Podle propočtů bude muset 1,2 milionu televizních domácností si muset pořídit DVB-T set top box nebo nový televizor. Současná cena těchto zařízení je cca 32,50 eur, což znamená, že celková investice se bude pohybovat kolem 39 milionů eur.

Vedle toho 11 ze 13 vysílatelů potvrdilo, že mají v plánu přejít na HD vysílání, většinou ve standardu 720p.

Kmitočtové příděly pro DVB-T multiplexy A a B, které jsou nezbytné pro digitální dividendu, vyprší v roce 2019. Hakom poukazuje, že rozhodnutí je v první řadě politické a musí být synchronizováno s ostatními členskými státy EU.

zdroj: Advanced television





Reklama




Vybrané články