Quantcast

Scenárista Star Treku pomůže s českým seriálem

| redakce | tisk

Sedm studentů, jeden semestr, jeden učitel, nový seriál. Česká televize ve spolupráci s FAMU, Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně a JAMU spouští unikátní projekt, jehož cílem je připravit pilotní scénář nového seriálu České televize.

Práce studentů po celou dobu povede americký scenárista Harold Apter, jenž má na svém kontě například kultovní seriál Star Trek: Nová generace.

Jedná se o jistý průlom nejen ve spolupráci FAMU, UTB Zlín, JAMU a České televize, ale i o průlom v orientaci studií na školách směrem k televizní dramaturgii na úrovni takzvané quality TV. Ještě v prosinci by měly proběhnout rozhovory nad vybranými tématy a padnout rozhodnutí, na kterém z nich budou studenti dál pracovat. Zkušený a úspěšný americký scenárista Harold Apter bude těmto fázím vývoje v Praze osobě přítomen. Následně budou dopracovány námět a synopse na pilotní díl, případně draft scénáře,“ říká garant studentských stáží České televize Ivo Mathé.

Program odstartuje v sobotu 5. prosince. Po čtrnáct dnů se pak bude Harold Apter, který se podílel i na seriálech Ochránce nebo Walker, Texas Ranger, se studenty setkávat na workshopech a dílnách a následně povede své lekce přes on-line platformy. Závěrečný workshop, kterého se Harold Apter zúčastní, je naplánován na březen. Jméno studenta, který představí osmi až šestnáctidílný seriál na programové radě České televize, pak bude známo v červnu.

Prohloubení praktických zkušeností mladých scenáristů a režisérů s televizními žánry považujeme za zásadní věc pro úspěšnou budoucnost české audiovizuální tvorby. Po žánrových cvičeních nyní přicházíme s ještě hlubším modelem spolupráce s uměleckými vysokými školami, kdy se Česká televize zavazuje ke společné výrobě vítězného projektu, který vyjde z organizovaného workshopu s renomovaným americkým lektorem,“ přibližuje ředitel vývoje České televize Jan Maxa.

V komisi, která vybere vítěze, zasedne kromě Harolda Aptera děkan pražské FAMU Pavel Jech, děkanka Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Jana Janíková, profesor brněnské JAMU Jan Gogola a zástupci České televize.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články