Quantcast

Satelity mají stále co nabídnout, uvádí banka

| redakce | tisk

Hlavní 65ti stránková zpráva o satelitním průmyslu a dvou hlavních evropských satelitních operátorech SES (Astra) a Eutelsat uvádí, že "zprávy o smrti sledování satelitní televize jsou přehnané". To je vítaná dobrá zpráva akciových analytiků Exane / BNP Paribas.

Analýza zároveň uvádí, že počet šířených stanic přes satelity poprvé klesla ve třetím kvartále 2015.

Satelitní analytik banky Sami Kassib říká, že distribuce televizních signálů stále představuje více než 60 procent příjmů satelitních operátorů. Nicméně návyky na sledování video obsahu a vysílací technologie se rychle mění. Kassib zároveň uvádí, že Eutelsat je v lepší pozici než jeho konkurent SES, který se více zaměřuje na vyspělejší trhy a na cenový tlak v jeho tradičním obchodu.

Na vyspělých trzích počet růstu programů zpomaluje a v některých regionech klesá. Banka uvádí, že trendy kabelových distribucí v USA a Německu vykazují trvalý pokles počtu provozovaných kabelových head-endů. Počet německých head-endů v posledních letech dramaticky klesl ze 326 v červnu 2011 na 163 v listopadu 2015.

Počet televizních programů na rozvíjejících se trzích stále rychle roste, uvádí analýza. Report uvádí, že 75 procent všech televizních programů přidaných v letošním roce bylo na rozvíjejících se trzích.

Banka vidí také optimisticky dopad Ultra HD na průmysl. "Stále věříme, že zavedení nových Ultra HD programů bude pozitivním impulsem po zvýšené poptávce po satelitní kapacitě. Za prvé musíme poznamenat, že oznámení startů UHD programů se množí. Před několika dny Sky oznámila spuštění své UHD nabídky ve Velké Británii s balíčkem Sky Q, zatímco ruská platforma Trikolor TV nabízí již 2 UHD programy od listopadu 2015. SES v současnosti vysílá 5 komerčních UHD programů. Eutelsat vysílá první dva s Trikolor TV. Poslední předpovědi NSR uvádějí, že v roce 2025 se bude vysílat více než 800 Ultra HD programů, z nich dvě třetiny budou na satelitu. Severní Amerika, západní Evropa a Asie mají být motorem růstu," uvedla banka.

zdroj: Advanced television





Reklama




Vybrané články