Quantcast

Rakousko na podzim 2016 zahájí migraci na DVB-T2

| redakce | tisk

Digitální pozemní vysílání u našich jižních sousedů dozná v následujících letech řadu změn. Na podzim příštího roku bude zahájena migrace pozemního vysílání z DVB-T na DVB-T2. Celý proces má být dokončen do třetího kvartálu 2017, nejpozději do února 2019.

Rakouský mediální úřad KommAustria udělil licenci na provoz vysílacích platforem v DVB-T2 tzv. multiplexu A/B pro společnost Österreichische Rundfunksender GmbH & Co KG (ORS). Licence je platná od 2.8.2016 do 2.8.2026.

V DVB-T2 budou šířeny všechny programy ORF, stejně tak ATV a ServusTV v HD rozlišení. Nově bude dostupný program ATV II a stejně jako Puls 4 bude šířen v SD rozlišení. Vedle bezplatných programů bude šířeno zhruba dalších 30 programů pro zákazníky pay-tv - RTL HD, VOX HD, SRF zwei HD, stejně tak i SRF 1 v SD rozlišení.

S ohledem na omezení vysílacích práv budou HD programy v DVB-T2 zakódovány. Příjem HD programů ORF, ATV, ATV II, Puls 4 (v SD), Servus TV bude přes klasickou pozemní anténu nadále zdarma ale až po registraci. Ostatní programy budou dostupné za měsíční poplatek.

Zakódované programy dostupné po registraci budou dva roky v testovacím provozu. Po dvou letech bude projekt vyhodnocen a bude pokračovat, pokud počet zaregistrovaných uživatelů překročí hranici 150 tisíc.

V dalších třech letech budou dostupné terestricky bez dekodéru hlavní programy rakouské veřejnoprávní ORF - tedy ORF eins a ORF 2.





Reklama




Vybrané články