Quantcast

Eutelsat 9B bude vynesen 27. ledna

| redakce | tisk

Eutelsat 9B, nová telekomunikační družice francouzského satelitního operátora Eutelsat, bude vynesena pomocí nosné ruské rakety Proton v noci ze 27. na 28. ledna 2015.

Start rakety Proton z kosmodromu Bajkonur (Kazachstán) je naplánován na 28. ledna ve 4:19 hodiny místního času (27.1.2016 ve 23:19 hodin našeho času). Půjde o první start satelitu Eutelsatu v letošním roce. Pak budou následovat Eutelsat 65 West A a Eutelsat 117 West B.

Eutelsat 9B je vysokokapacitní Ku pásmový satelit určený na provoz z pozice 9°E. Celková kapacita Eutelsatu na této pozici se zvýší na 50 fyzických transpondérů (47 v ekvivalentu 36 MHz jednotek)

Eutelsat 9B bude vynesen 27. ledna
▲ Eutelsat 9B bude vynesen 27. ledna

Eutelsat 9B bude poskytovat jeden panevropský svazek s širokým pokrytím území a 4 regionální svazky se zaměřením na Německo, Řecko, Itálii a severní Evropu s Pobaltím a Ukrajinou. Satelit nahradí Eutelsat 9A, který dnes poskytuje přes 350 programů, včetně 100 v HD rozlišení pro kabelové, DTH a DTT domácnosti v Evropě pro operátory jako je M7 Group (KabelKiosk a AustriaSat Magyarország) a také OTE, AFN, Arqiva, Globecast, Media Broadcast a RR Media.

Družice Eutelsat 9B bude také vybavena EDRS-A, prvním uzlem European Data Relay System (EDRS) pro ESA a Airbus Defence and Space. Tato nová jednotka výrazně zrychlí tok informací mezi nízkou oběžnou dráhou a jejich pozemními stanicemi, zlepší reakční čas pro širokou škálu činností jako je monitorování katastrof, záchranných operací, pobřežní a námořní dozor. Datová část EDR-A hostovaná na Eutelsat 9A obsahuje laserový komunikační terminál a kapacitu v Ka pásmu, která bude načítat velké objemy dat odeslaných ze satelitů na nízké oběžné dráze, stejně tak i dalších platforem.

zdroj: foto: ILS





Reklama




Vybrané články