Quantcast

Mao v barvách na Viasat History

| redakce | tisk

Vydejte se na cestu rekonstruovanými záznamy ze života jednoho z nejkrvavějších diktátorů 20. století. Předseda Komunistické strany Mao Ce-Tung byl klíčovou osobností mezi světovými politiky 20. století a tvůrcem moderní Číny, kterou ale vybudoval za cenu milionů obětí.

Diváci kanálu Viasat History dostanou možnost seznámit se s jeho životem v padesátiminutovém dokumentárním speciálu poskládaném z velké části z dosud neviděného filmového materiálu, jenž byl do HD zrestaurován přímo 35mm originálů. Nejde tedy o žádné „překlápění“ z nějaké SD videokazety.

Mao v barvách na Viasat History
▲ Mao v barvách na Viasat History

Jak již napovídá název unikátního dokumentu, jsou veškeré natočené záznamy převedené do barvy, což ještě dále zvyšuje autenticitu snímku, který mapuje život a dobu velkého diktátora od občanské války proti Čankajškovu Kuomintangu koncem 40. let až po jeho smrt v roce 1976. Bohatý obrazový materiál je doplněn vyprávěním převzatým z různých zdrojů včetně dopisů a deníků Maa a lidí okolo něj, projevů i novinových článků. Filmové záznamy pocházejí jak přímo z komunistické propagandy, tak z kdysi tajných archivů Spojených států nebo z kamer neohrožených západních dokumentaristů, kteří při natáčení velkého vůdce často hodně riskovali. Scénář sepsal a dokument produkoval Stewart Binns, původce žánru In-Colour a výherce několika ocenění.

V dokumentárním speciálu Mao v barvách mimo jiné uvidíte:

• Katastrofální důsledky Velkého skoku vpřed z roku 1958, Maova pokusu o tvorbu ryze komunistického, utopistického státního zřízení. Ten ale vedl k hladomoru s desítkami milionů obětí.

• Tlaky po odklonu Velkého kormidelníka od sovětského vzoru, který vyústil v Maův strach z jaderné války se SSSR. Až do své smrti se pak za cenu obrovských nákladů věnoval zbrojení.

• Kulturní revoluci roku 1966, kterou se Mao snažil vyvolat strach u umírněnějších členů vedení Komunistické strany Číny a udržet si tak své postavení a pomalu mizející vliv, který začal ztrácet právě po ohromném fiasku Velkého skoku vpřed.

• Poslední léta Maova života, kdy byl sice ještě formálně nejvyšším představitelem Číny, ale kormidlo od něj již převzali jiní.

Dokumentární speciál Mao v barvách přináší divákům unikátní záběry ze života a doby Mao Ce-tunga, muže, který šel slepě za svým snem vytvořit z Číny ryze komunistickou zemi, aniž přitom bral ohled na životy ostatních. Nalaďte si jej v úterý 22. března na Viasat History.

zdroj: Viasat





Reklama




Vybrané články