Quantcast

Experimentální DAB vysílání ČRo pokračuje

| redakce | tisk

Český rozhlas ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi, a.s. bude i nadále vysílat program vybraných stanic v rámci experimentu DAB+ pro Prahu a okolí. Končící povolení prodloužil Český telekomunikační úřad do 30. listopadu 2016.

Český rozhlas je na digitalizaci připraven, chybí mu ale stále potřebná legislativa.

V průběhu dubna a května 2016 bylo na žádost Českého rozhlasu provedeno měření pokrytí signálem vysílače DAB+ Praha v oblasti hlavního města Prahy a okolí. Z analýzy získaných dat je zřejmé, že naměřené pokrytí je srovnatelné s pokrytím předpovídaným.

Český rozhlas dlouhodobě digitalizaci podporuje a DAB jako jedna z platforem šíření rozhlasového vysílání patří mezi priority. Očekáváme, že prodloužení experimentálního vysílání nás posune dopředu jak v oblasti osvěty, tedy toho, co digitalizace přináší, tak i v oblasti příslušné legislativy,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Českému rozhlasu se díky digitalizaci dlouhodobě otevírají možnosti, jak nabídnout posluchačům dokonalejší veřejnou službu, zejména v podobě širší programové nabídky, kvalitního přenosu vysílání nebo nových multimediálních služeb.

Spuštění experimentálního vysílání digitálního rádia v Praze s dosahem až sedmnáct procent populace celé republiky bylo jedním ze strategických cílů Českého rozhlasu. Jsem rád, že proběhlé měření potvrdilo nejen naše předpoklady ohledně pokrytí, ale i správnost směru, kterým se Český rozhlas vydal,“ doplnil Karel Zýka, ředitel Techniky Českého rozhlasu.

Český rozhlas jde digitalizaci dlouhodobě naproti a je na ni připraven. V loňském roce představil svoji koncepci rozvoje rozhlasového digitálního vysílání. V srpnu 2015 pak ČRo ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi, a.s. spustil zmíněné experimentální, ale plnohodnotné vysílání digitálního multiplexu DAB Praha ze žižkovského vysílače. V tomto multiplexu jsou zahrnuty jak všechny celoplošné, tak i speciální stanice Českého rozhlasu.

zdroj: ČRo





Reklama




Vybrané články