Quantcast

RAI: Nový způsob výběru TV poplatku je úspěšný

| redakce | tisk

V Itálii dramaticky pokles počet domácností, které neplatili koncesionářský poplatek ze 30 procent na 4 procenta. Důvodem je zejména nový způsob vybírání poplatku, který je od začátku loňského roku spojen s odběrem elektrické energie.

Itálie si zavedení kombinovaného poplatku z elektřiny a koncesionářského pochvaluje. Přináší mnohem lepší výsledky výběru televizní daně než se původně očekávalo. Ve skutečnosti daňové úřady obdržely navíc 500 milionů eur z TV poplatku ve srovnání s rokem 2015, kdy celkové příjmy RAI byly ve výši 2,1 miliardy eur. A to navzdory skutečnosti, že došlo ke snížení televizního poplatku ze 113,50 eur na 100 eur ročně.

Odhaduje se, že kombinovaný poplatek za TV a elektřinu platí 21 milionů domácností.

Koncesionářský poplatek musí platit každá italská domácnost, která vlastní jeden nebo více televizorů schopných přijímat audio/video signál přes terestrické a/nebo satelitní zařízení. Platba se nevztahuje na počítače bez televizních tunerů a staré analogové televizory.

Itálie měla největší úniky z koncesionářských poplatků v Evropě, navzdory tomu, že koncesionářský poplatek patří v této zemi k nejnižším.

zdroj: Advanced television





Reklama




Vybrané články