Quantcast

Ukrajina: Stanice jsou připraveny na zakódování

| redakce | tisk

Největší ukrajinské mediální skupiny deklarují svoji připravenost na zakódování svých programů na satelitu. V současné době probíhají jednání ohledně tohoto procesu v první polovině roku 2018.

Jednání probíhají s 1+1 Media, StarLightMedia, Inter a Media Group Ukraine. Pro satelitní diváky to znamená, že přijdou o možnost bezplatného příjmu nejžádanějších ukrajinských programů, včetně 1+1, Inter, Ukraina telekanal, STB, Novyj a řady dalších.

Každý divák na Ukrajině se bude muset rozhodnout, jakým způsobem bude přijímat uvedené programy. Bezplatný přístup umožní operátor Zeonbud, provozovatel čtyř hlavních pozemních multiplexů ve standardu DVB-T2. Domácnosti se budou moci rozhodnout pro příjem programů prostřednictvím satelitních platforem Viasat či Xtra TV, přes operátory kabelových a IP sítí či OTT. V těchto případech ale bude nutné podepsat smlouvu s operátorem platformy.

Zakódování ukrajinských programů na satelitu dramaticky změní trh ukrajinské televize. Část diváků nebude chtít nic měnit a zůstane u bezplatné nabídky programů ze satelitu. K dispozici budou především méně atraktivní kanály a stanice s ruským obsahem.

Plánované kódování stanic na satelitu má Ukrajině pomoci v boji s pirátstvím. Má také zamezit nelicencované distribuci televizních programů v sítích operátorů a zajistit kontrolu nad těmito kanály na internetu a účinně bojovat proti různým aplikacím v telefonech, které umožňují příjem stanic.

Myšlenky zakódovat ukrajinské programy na satelitu se v různých podobách objevují již několik let. Psali jsme například zde a zde.

zdroj: satkurier.pl + tele-satinfo.ru + detector.media





Reklama




Vybrané články