Quantcast

Za týden DVB-T2 z vysílačů Kojál a Praděd

| redakce | tisk

Za týden 28. listopadu 2017 budou spuštěny další vysílače druhé generace pozemního vysílání (DVB-T2) pro Přechodový multiplex 12, který provozuje společnost České Radiokomunikace (ČRa).

Poslední listopadový čtvrtek ČRa spustí svůj DVB-T2 multiplex z vysílačů Brno - Kojál a Jeseník - Praděd, které pokryjí svým signálem jižní a severní Moravu. V dosahu Přechodového multiplexu 12 již bude 94,3 procent domácností.

Vysílač Brno - Kojál bude pracovat na K28 v horizontální polarizaci v rámci SFN sítě s ostatními brněnskými vysílači Brno - Hády a Brno - město. Kojál bude pracovat s vysokým výkonem 100 kW ERP.

Ve stejnou dobu se začne Přechodový multiplex 12 vysílat i z lokality Jeseník - Praděd. Bude vysílán také na K28 v horizontální polarizaci se shodným výkonem 100 kW ERP.

Přechodový multiplex s číslem 12 aktuálně šíří 14 televizních programů enkódované v HEVC/H.265 a HE-AAC - konkrétně TV Prima, Prima COOL, Prima LOVE, Prima ZOOM, Prima MAX, TV Barrandov, Barrandov Plus, Kino Barrandov, Barrandov Family, Óčko, Óčko Star, Óčko Expres, TV Noe a Šlágr TV.

DVB-T2 v roce 2020 nahradí dosavadní terestrické vysílání ve standardu DVB-T. Přechod na druhou generaci pozemního vysílání souvisí s uvolněním 700 MHz pásma pro rozvoj rychlého mobilního internetu. Přechodové sítě slouží pro jednodušší přechod domácností na nový vysílací formát.





Reklama




Vybrané články