Quantcast

Doku seriál Ambulance na TLC ukazuje práci záchranářů v 360 stupních

| redakce | tisk

Londýnská záchranka, poskytující pohotovostní zdravotní péči více než osmi milionům obyvatel a návštěvníkům metropole, patří mezi vůbec nejrušnější na světě. Počet telefonátů na tísňové lince 999 se za poslední desetiletí zdvojnásobil na 5 000 denně a pohotovostní zdravotnické týmy musejí držet krok i při neustále narůstající populaci Londýna.

Komplexní vhled do zákulisí zdravotnické záchranné služby z pohledu všech zúčastněných přináší dokumentární seriál Ambulance. O tom, že jde o silný a poctivě zpracovaný obsah, svědčí i fakt, že byl promítán v rámci sekce Reality TV na letošním Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Čeští a slovenští diváci ho budou moci sledovat od 14. prosince na stanici TLC.

Doku seriál Ambulance na TLC ukazuje práci záchranářů v 360 stupních
▲ Doku seriál Ambulance na TLC ukazuje práci záchranářů v 360 stupních

Na území o rozloze 1 600 km2, kam by se vešla celá Bratislava třikrát společně s Prahou, dojde během běžného dne až k sedmdesáti dopravním nehodám, padesáti pokusům o sebevraždu, stejnému počtu předávkování a průměrně osmadvaceti zástavám srdce. Vteřiny se zdají jako minuty a minuty jako hodiny, když čekáte na záchranku a každá může rozhodnout o životě či smrti.

Na práci záchranářů obvykle vnímáme zejména modré majáky a sirény provázející výjezdy do terénu, rychlé zásahy na místě s nosítky, injekční stříkačkou a defibrilátorem. Neméně zásadní je však precizní činnost zdravotnicky proškolených dispečerů v kontrolním středisku. Centrální mozek celého zdravotnického záchranného systému, který přijímá a vyhodnocuje tísňová volání, vysílá sanitní vozy a zdravotnické posádky, a ve stejnou chvíli uklidňuje a instruuje volající o tom, co je v krizové situaci třeba udělat.

Od okamžiku, kdy zazvoní telefon, se operátoři musejí pod tlakem a ve zlomcích vteřin rozhodnout, koho posunou ve frontě, aby upřednostnili život ohrožující stav jednoho pacienta před jinými, momentálně méně závažnými případy. Opakovaně a s klidem se přitom vypořádávají také s notorickými plýtvači času či falešnými telefonáty.

První díl Ambulance sleduje nasazení všech členů týmů během všedního dne uprostřed pracovního týdne, i přesto je jen za dopoledne hlášeno už jedenáct srdečních zástav. V dalších hodinách se mezi dalšími kritickými případy objeví ještě oběšení, skok sebevraha z devátého patra, pobodání, střelba, zásah u požáru nebo třeba předčasný porod. Situace, do nichž se pracovníci záchranné služby dennodenně dostávají, bývají velmi stresující a emocionálně náročné, a proto i nároky na jejich kvalifikaci a odolnost jsou obrovské.

Samotná povaha mé práce znamená, že alespoň jednou za směnu budu muset někoho prohlásit za mrtvého. Už se to pro mne stalo normou,“ říká jeden z hrdinů prvního dílu, zkušený záchranář Dan, a hned vysvětluje: „Tím nemyslím, že bych na to byl zvyklý, jen jsem to musel přijmout jako normální součást své práce. Získáte určitou odolnost, takže nelpíte příliš na konkrétním jednotlivci, protože až vás povolají příště, bude to nevyhnutelně stejně závažný případ, jako ten, u kterého jste byli teď.“

Vyrovnanost, profesionalita a přitom lidskost, jakou si členové zdravotnických týmů zachovávají i ve vypjatých chvílích a při absolutním nasazení, je jedním slovem obdivuhodná. Seriál přináší skutečný, přesto však strhující příběh za sirénami, kde nechybí akce, napětí ani emoce, a který chytne jak fanoušky filmového a televizního žánru z lékařského prostředí, tak milovníky reality show. Na třídílnou řadu mapující činnost londýnské záchranky plynule naváže druhá, osmidílná série z prostředí West Midlands Ambulance Service, tedy z regionu, jehož hlavním městem je Birmingham.

První epizodu první řady odvysílá stanice TLC ve čtvrtek 14. prosince 2017, ve 21:00.

zdroj: Discovery





Reklama




Vybrané články