Quantcast

Česká televize v lednu uvede komediální seriál Most!

| redakce | tisk

Nový komediální seriál MOST! je již šestým společným projektem scenáristy Petra Kolečka a režiséra Jana Prušinovského a po úspěšném Trpaslíkovi druhým seriálem, který připravili ve spolupráci s kreativním producentem České televize Michalem Reitlerem. Osmidílný Most! s Martinem Hofmannem v hlavní roli uvede ČT1 poprvé v pondělí 7. ledna.

Hlavním hrdinou Mostu je Luděk. Trochu jsme se s Petrem Kolečkem přeli o to, jaký má být. Petr ho viděl více v jemnějších barvách, jeho Luděk byl spíš takový trouba, který chce všem vyhovět a utíká z konfliktů. Já jsem v té postavě ale vycítil jistou neurvalost. Takový namachrovaný slon v porcelánu, egoista, který prohrává tím, jak jistý si je sám sebou a jak rychlými soudy se řídí,“ říká režisér Jan Prušinovský. „Doufám, že Luděk není úplně beznadějný, já bych mu dal druhou, třetí i čtvrtou šanci. Dát mu jen druhou je totiž v jeho případě málo,“ doplňuje Martin Hofmann, představitel seriálového Luďka a uzavírá: „On je trochu debil, takže si myslím, že by to mohla být postava dost oblíbená.“

Most! (foto: ČT)
▲ Most! (foto: ČT)

Luďka právě vyhodili z práce, bydlí v polorozpadlé barabizně, má vypnutou elektřinu, dluží peníze mlátičce Romanovi, jeho bývalá žena si vzala „němčoura“ a jeho syn se za něj stydí. K tomu všemu jej navštíví pošťák Ondra s pozváním do Pošty pro tebe...tak začíná první díl nejnovějšího seriálu podle scénáře Petra Kolečka. Děj je zasazen do specifického prostředí města Mostu, kde se také z většiny natáčel a zahrálo si v něm přes osm stovek převážně místních komparzistů. „Z Mostu pochází moje manželka a hospodu Severka jsem navštěvoval s tchánem. Postavy jsou inspirované skutečnými předobrazy. Tedy některé. To je důvod, proč je to v Mostě. Nenapadlo mě to přesouvat jinam,“ vysvětluje Petr Kolečko a pokračuje: „Seriál nemá ambici nějak obecně pojmenovávat Mostečany. Je to spíš konkrétní příběh, který se prostě odehrává tam. Byť jsou tam témata, která jsou pro Most, nebo ten kraj, asi signifikantní.“ „To, co se odehrává v seriálu, samozřejmě není každodenní mostecká realita. Tak jako se ve městě Fargo ve skutečnosti nenahánějí nájemní vrazi, v Midsomeru neumírá každý den člověk, ani v Mostě se v takové míře neděje to, co v této sérii,“ dodává Jan Prušinovský.

Když jsme s Petrem Kolečkem dokončili druhou řadu Marty a Věry, začali jsme hledat námět pro další komediální seriál,“ říká Michal Reitler, v jehož tvůrčí producentské skupině seriál vznikl, a pokračuje: „Po projektu, který spíše neproblematicky bavil, jsme tentokrát chtěli řádně zakrojit. Dotknout se něčeho, co nás bolí, přes postavy, které to nemají v životě snadné. Které nemají moc na výběr a z toho mála, co mají, musí vykřesat naději. Někdy kolem druhého scénáře si to přečetl Honza. Stál o to být u toho. A to se nedalo odmítnout.“

Natáčení probíhalo v lokacích mostecké restaurace Severka, nemocnice, Autodromu, hotelu Cascade, v OC Centrál, v kostele Nanebevzetí, v restauraci u Kalendů, v místní knihovně, nebo v Chánově.

Seriál MOST! se poprvé představil na festivalu televizních a online seriálů Serial Killer v Brně letos v květnu, v červnu pak v mosteckém kině Kosmos proběhla projekce pro spolupracovníky, kteří se na natáčení seriálu podíleli, seriál v exkluzivních předpremiérách viděli diváci a fanoušci v dalších pěti městech. Výtěžek ze všech projekcí putoval na účet Hospicu v Mostě.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články