Quantcast

Rumunská TVR poskytuje oba hlavní programy v HD

| redakce | tisk

Od neděle 3. listopadu 2019 vysílají oba hlavní programy rumunské veřejnoprávní televize TVR (Televiziunea Română) ve vysokém rozlišení (HDTV). Diváci je mohou přijímat přes pozemní DVB-T2 vysílače a satelit v rámci paketu SRTv.

TVR1 HD a TVR2 HD jsou také šířeny prostřednictvím dalších televizních operátorů po celém Rumusku.

TVR investovala značné prostředky do modernizace technologie a infrastruktury. Výsledkem je HD distribuce obou hlavních programů TVR a možnost výroby a vysílání zpravodajství, dokumentů, filmů, sportovních přenosů a zábavních pořadů v HD rozlišení.

TVR1 HD a TVR2 HD od neděle v HD (foto: TVR)
▲ TVR1 HD a TVR2 HD od neděle v HD (foto: TVR)

Rumunský vysílatel modernizoval mimo jiné vysílací servery, současně vyměnil videokamery, stanice pro úpravu videí a následní zpracování, zvýšil úložnou kapacitu digitálního systému výroby zpravodajských pořadů a vybavil dvě studia - virtuální a multifunkční - takže diváci mohou těžit z nejlepších zážitků v HD rozlišení.

V HD rozlišení vysílají zatím jen TVR 1 a TVR 2, přičemž jedním z cílů současného managementu je přechod na HD i u dalších stanic TVR.

"Společnost TVR podniká důležité kroky směrem k budoucnosti televizního průmyslu. Úplný přechod kanálů TVR 1 a TVR 2 na vysílání ve vysokém rozlišení je přirozenou fází vývoje veřejné televize, která je výsledkem investic do technologií a infrastruktury v posledních letech. Diváci budou moci sledovat své oblíbené programy - od informačních a sportovních pořadů, přes dokumenty, zábavu, filmy a seriály - až po výjimečnou vizuální kvalitu," uvedla Doina Gradea, prezidentka a generální ředitelka SRTv.

Programy TVR 1 HD a TVR 2 HD jsou součástí DTH platformy SRTv na satelitu Eutelsat 16A (16°E). Vysílání TVR 1 HD nahradil původní specializovaný kanál TVR HD a TVR 2 HD je umístěn na kapacitě komerční DTH platformy Freesat Romania.

technické parametry - TVR 1 HD:

• Eutelsat 16A (16°E), freq. 11,512 GHz, pol. V, SR 29950, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK, CA Conax

technické parametry - TVR 2 HD:

• Eutelsat 16A (16°E), freq. 12,643 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK, CA Conax





Reklama




Vybrané články