Quantcast

UčíTelka dnes po 66 epizodách učila naposledy

| redakce | tisk

Jen pět dnů po uzavření škol spustila Česká televize unikátní vzdělávací pořad UčíTelka určený pro žáky prvního stupně základních škol. Premiérový díl odvysílaný v pondělí 16. března se stal u dětí ve věku 4-12 let nejsledovanějším pořadem letošního roku.

V době nouzového stavu jej sledovala třetina všech dětí, které byly v danou dobu u televizí, a celkově si pořad pustilo na 600 tisíc dětí. Dnes se, po šestašedesáti vyučovacích dnech, UčíTelka se svými žáky loučí.

Naším hlavním cílem bylo ulevit dětem, rodičům i učitelům v situaci, kdy nikdo nevěděl, co bude dál. Rodiče zůstali s dětmi doma a museli je začít sami učit, pedagogové se museli naučit, jak žáky vzdělávat na dálku. A my jsme si řekli, že tohle je přesně ten moment, kdy má Česká televize pomoci. Unikátní, živě vysílaný tříhodinový pořad, postavený na myšlence skutečné školní výuky, jsme spustili v rekordním čase,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Za dobu vysílání jsme dostali stovky pozitivních reakcí, z Česka i ze zahraničí, pro které jsme vyjednali možnost online vysílání. A přestože UčíTelka primárně cílila na rodiče a jejich děti, podle šetření České školní inspekce se stala nejvyužívanější podporou pro vzdělávání na dálku i u samotných pedagogů.“

Učítelka (foto: ČT)
▲ Učítelka (foto: ČT)

Žáci mohli během tří měsíců sledovat živé televizní vyučování každé všední dopoledne na programu ČT2 i on-line. Celkem bylo odvysíláno bezmála 340 televizních vyučovacích hodin. Podle průzkumu společnosti Kantar CZ pořad dva týdny po prvním vysílání zaznamenalo 94 % rodičů dětí školou povinných a osm z deseti diváků se shodlo na tom, že pořad napomáhá vzdělávání doma.

Výuka probíhala co nejmodernější a zábavnou formou. Výukové materiály a prezentace z hodin byly vždy umístěné i na našem webu, takže je rodiče s dětmi mohli používat i po skončení živého vysílání. Navíc jsme nezůstali jen u klasické, frontální výuky a klasických předmětů jako je matematika a čeština, ale zařadili jsme i angličtinu nebo třeba hudební výchovu a také jsme do pořadu zvali odborníky na mezilidské vztahy a komunikaci, což odpovídá tomu, kam směřuje vzdělávání ve světě,“ doplňuje vedoucí projektu Luboš Rosí.

Pořad byl upřímný, otevřený, inspirativní, a to jsou věci, které bych chtěl ocenit,“ uvádí k projektu UčíTelka, jenž vznikl s odbornou garancí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, ministr Robert Plaga.

Ačkoli dnes UčíTelka vyučuje naposled, Česká televize s učením doma i na dálku pokračuje. V dubnu spustila webovou stránku ČT edu, jež nabízí přes tři tisíce krátkých vzdělávacích videí určených pro děti předškolního věku i žáky středních škol. Videa pokrývají přes dvacítku předmětů od biologie po zeměpis a jsou přehledně členěna podle stupňů vzdělávání i konkrétních témat, což učitelé spolu se srozumitelností a kvalitou videí velmi oceňují. K dnešnímu dni využilo web přes půl milionu učitelů, rodičů a žáků.

S projektem UčíTelka se letos Česká televize představí také na konferenci Evropské vysílací unie, kde se každý rok prezentují nejzajímavější formáty, které byly za uplynulý rok vyrobeny.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články