Quantcast

Tyran, zbabělec, oběť: Příběh Roye Cohna na HBO GO

| redakce | tisk

Tyran, zbabělec, oběť: Příběh Roye Cohna dokument, který je k dispozici od 20. června na HBO GO, odvážným způsobem vypráví o životě a smrti nechvalně proslulého právníka Roye Cohna, který vešel ve známost případem Julia a Ethel Rosenbergových, známým rovněž jako případ “atomových špionů“.

Dokumentární film se opírá o rozsáhlý, dosud nezveřejněný materiál poskytující ucelený pohled na osobu Roye Cohna. Režisérka Ivy Meeropol (Indian Point, Dědička popravených: Příběh vnučky) je skutečnou vnučkou Julia a Ethel Rosenbergových, čímž se snímku dostává naprosto jedinečného rozměru, neboť Meeropol strávila velkou část života s pocitem jak odporu, tak fascinace mužem, který se podílel na odsouzení jejích prarodičů - jejich obvinění před federálním soudem a následném trvání na jejich popravě.

TYRAN, ZBABĚLEC, OBĚŤ: PŘÍBĚH ROYE COHNA měl světovou premiéru v roce 2019 na New York Film Festival.

Tyran, zbabělec, oběť: Příběh Roye Cohna (foto: HBO)
▲ Tyran, zbabělec, oběť: Příběh Roye Cohna (foto: HBO)

Sugestivní snímek sleduje Cohnův život od konce padesátých let, kdy působil jako hlavní kancléř senátora Josepha McCarthyho, a kde se poprvé dostal k politické moci. V 80. letech byl miláčkem Bílého domu, který zrovna obýval Reagan, a poté proslul jako fanatický odpůrce homosexuálů a politický mentor Donalda J. Trumpa, až do své smrti (na AIDS) v roce 1986.

Ve filmu je použit fascinující, předtím nezveřejněný materiál, včetně teprve nedávno objevených audionahrávek delikátních diskuzí mezi Cohnem a novinářem Peterem Mansem natočených na vrcholu Cohnovy kariéry, kdy byl znám jako mocný obchodník na burze uprostřed drsného a nemilosrdného New Yorku, plného ambiciózních byznysmenů a politiků. Dokument ale sleduje i jeho rodinu, přátele, zaměstnance, milence a milenky, jakož i ty, kteří se stali Cohnovým terčem, k čemuž jim kolikrát stačilo, aby mu pouze zkřížili cestu. Film se soustředí na klíčové momenty Cohnova života - univerzitních studií na Princetownu, kdy byl ve věci své sexuality mnohem otevřenější než později. Jeho spolubydlícími byli novinář Peter Manso a spisovatel Norman Mailer.

Dokument obsahuje četné rozhovory, v nichž odpovídají John Waters, Cindy Adams, Alan Dershowitz, Nathan Lane a Tony Kushner, v jehož slavné hře Andělé v Americe, za kterou získal Pulitzera i cenu Tony, hrál Nathan Lane práve Cohna. Herec nabízí zajímavý náhled na to, jak nebezpečný Roy Cohn ve skutečnosti dokázal být a jak se urážkami a intrikami dostával k moci.

Roy Cohn získal jméno tím, že odsoudil a nechal popravit mé prarodiče Ethel a Julia Rosenbergovi,“ říká Meeropol. “Později se stal právníkem, mentorem a blízkým přítelem Donalda Trumpa. Jestliže existuje čas na reflexi toho, jak a kam se Cohn ve své kariéře dostal, nastal právě teď. Jsem vděčná za možnost uvést film právě před publikem HBO.“

BULLY. COWARD. VICTIM. THE STORY OF ROY COHN vznikl v produkci Motto Pictures a Red 50 Production pro HBO Documentary Films; režie: Ivy Meeropol; producenti: Julie Goldman, Christopher Clements, Ivy Meeropol, Carolyn Hepburn ve spolupráci s producentem Juanem Danielem Torresem; koproducenti: Marissa Ericson, Peter Manso; producent - konzultant: Frank Rich; kamera: Daniel B. Gold; střih: Anne Alvergue a Adam Kurnitz; hudba: Nathan Halpern, Chris Ruggiero. Producentky za HBO: Nancy Abraham a Lisy Heller.

zdroj: HBO





Reklama




Vybrané články