Quantcast

Chorvatsko: 715 hlášení o zarušení z Itálie

| redakce | tisk

Chorvatský regulátor Hakom poslal italským úřadům v letošním roce 715 nových zpráv, které se týkají problémů se zarušením chorvatských rozhlasových a televizních programů italskými vysílači.

Za posledních 11 let italské orgány obdržely více než 7 tisíc takových reportů s požadavkem na odstranění zarušení. Případy byly rovněž nahlášeny Mezinárodní telekomunikační unii (ITU).

Deaktivace mnoha italských rušících vysílačů v roce 2017 významně přispěla k vyřešení většiny zarušení televizních signálů před desítkami let.

Příjem chorvatských kanálů v digitálních regionech D5 (Istrijská župa, Primorsko-Gorská župa), D7 (Zadarská župa a Šibenicko-kninská župa), D8 (Split-Dalmácie) a D9 (Dubrovnik-Neretva) se výrazně zlepšil. Fungování italských vysílačů na chorvatských frekvencích bohužel nebylo zcela vyřešeno.

Další zarušení chorvatských televizních sítí mohou rozšířit nové mobilní sítě ve frekvenčním pásmu 700 MHz, což může zpomalit rozvoj širokopásmového přístupu k internetu v Chorvatské republice.

Italské vysílače nadále zarušují domácí chorvatské rozhlasové programy. Potvrzují to výsledky měření. Hakom již několik let sleduje mezinárodně nekompatibilní provoz řady italských digitálních rádiových vysílačů (T-DAB) ve třetím pásmu (VHF). Mnoho italských DAB vysílačů pracuje proti ženevskému vysílacímu plánu z roce 2006, o kterém byla informována reporty ITU i italské úřady.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články