Quantcast

Čínská televize CGTN přišla v Británii o licenci

| redakce | tiskobrázek k článku: Čínská televize CGTN přišla v Británii o licenci

Ve Spojeném království nemůže vysílat čínská zpravodajská televize CGTN. Britský regulátor médií Ofcom provozovateli odebral vysílací licenci. Bez ní se nemůže program na britských ostrovech vysílat.

Stanice CGTN zmizela z nabídky bezplatných kanálů satelitní platformy Sky UK na pozici 28,2°E.

Provozovatel stanice CGTN (China Global Television Network) vyjádřil zklamání a nesouhlas s konečným rozhodnutím Ofcomu odebrat vysílací licenci a s odmítnutím přijmout žádost o převod licence.

"Věříme, že pokračování vysílání televizního zpravodajství CGTN britskému publiku je ve veřejném zájmu Velké Británie. Dodržujeme zákony a předpisy každé země a poskytujeme zprávy a informace mezinárodnímu publiku s rozmanitými a vyváženými pohledy a budeme i nadále podporovat porozumění, komunikaci, důvěru a spolupráci," uvedla ve svém prohlášení televize CGTN.

CGTN - záběr z příjmu stanice na 19,2°E
▲ CGTN - záběr z příjmu stanice na 19,2°E

Ofcom zahájil začátkem roku 2020 řízení ohledně britské vysílací licence. Během vyšetřování regulátor dospěl k závěru, že licenci neoprávněně drží společnost Star China Media Limited. Britské zákony požadují, aby držitelé vysílacích licencí měli kontrolu nad licencovanou službou, včetně redakčního dohledu nad pořady, které vysílají. Zákony neumožňují politickým orgánům vlastnit vysílací licenci.

Ofcom dospěl k závěru, že společnost Star China Media Limited (SCML), držitel licence pro CGTN, nemá redakční odpovědnost za CGTN. SCML nesplňuje zákonný požadavek na kontrolu nad licencovanou službou a není tedy zákonným držitelem vysílací licence. Ofcom nemohl ani vyhovět žádosti o převod licence. Chyběly zásadní informace.

Kanál CGTN (dříve známý jako CCTV News) je mezinárodní zpravodajský kanál v anglickém jazyce, který vysílá od roku 2000.





Reklama




Vybrané články