Quantcast

RTVS rozšiřuje národnostní vysílání

| redakce | tisk

Od pondělí 20. září 2021 slovenský veřejnoprávní vysílatel RTVS (Rozhlas a televize Slovenska) výrazně rozšiřuje televizní vysílání pro národnostní menšiny žijící na Slovensku.

Původní půlhodinový blok bude rozšířen na celou hodinu. Vysílání v 11 jazycích pro 13 národnostních menšin bude probíhat ve stávajících formátech, změní se však vysílací čas a přibudou nové pořady. Nový blok vysílání pro národnostní menšiny bude divákům nabízen každý všední den od 8.00 do 9.00 hodin na Dvojce.

Pondělní dopoledne bude patřit národnostním menšinám v půlhodinových magazínech a v novém pořadu z nabídky košického studia "Od prameňa". Úterý bude v podobné struktuře věnováno Rusínům a Ukrajincům. Ve středu a v pátek vysílá v maďarštině a kromě denního zpravodajství doplní tradiční maďarský magazín „Sme doma“ ve středu dopoledne dynamický a rovněž tradiční regionální formát „Laboda“. V pátek nabídne Dvojka divákům pod názvem „Dobrý deň, Patria“ hodinový magazín v maďarštině, který se bude věnovat společenským, ekonomickým a politickým tématům. Ve čtvrtek bude RTVS vysílat „Rómský magazín“, který doplní nový pořad „Romano Hero“. Na začátku rozšířeného národnostního programu Dvojka odvysílá publicistický dokument „Pápež a Luník“.

Kromě výše zmíněných publicistických formátů se diváci mohou jednou měsíčně těšit na diskusní pořady o společenském a politickém životě v Maďarsku a v romštině - „Forum“ a „Hello, Romale“. V příštím roce bude podobný program doplněn o diskusi v rusínském jazyce.

zdroj: RTVS





Reklama




Vybrané články