Quantcast

4,8E: Discovery bez distribučních tras polských kanálů

| redakce | tisk

Na satelitu Astra 4A (4,8°E) došlo k několika zajímavým změnám v distribučním multiplexu Discovery Networks Europe. V minulých dnech provedl provozovatel optimalizaci šířených služeb spojenou s ukončením distribuční linky programů pro polské operátory.

V paketu zůstala pouze stanice DTX Polska.

Americká skupina Discovery vypnula kanály Discovery Channel Polska, Animal Planet Polska, Discovery Science Polska, ID Polska a TLC Polska. Stanice vyřadila z PMT tabulky, vysílání zatím funguje dál. Nicméně je patrně prvním krokem před definitivním vypnutím vyjmenovaných stanic z distribuční trasy.

Všechny byly kryptovány systémem podmíněného přístupu PowerVu a signál sloužil pouze provozovatelům placené televize v Polsku. Pro koncového uživatele, tj. diváka, se nic nemění. Kanály jsou operátorům zasílány jiným způsobem, např. prostřednictvím sítě IP.

Skupina kanálů Discovery (foto: Discovery)
▲ Skupina kanálů Discovery (foto: Discovery)

Většina z výše uvedených kanálů byla distribuována v MPEG-4/HD, ale např. ID Polska byl v MPEG-4/SD.

V současné době jsou v muxu na kmitočtu 12,360 GHz šířeny programy Travel EMEA HD, HGTV Pan Regional HD, TLC Balkans HD, Turbo Xtra Poland, TLC Balkans, TLC Hungary, Discovery Sweden a TLC Pan Regional. Nižší počet přenášených přenosů může v budoucnu vést ke snížení využívané satelitní kapacity. Discovery Networks stále používá druhou satelitní kapacitu na Astra 4A (4,8°E) na 12,322 GHz (DVB-S2). Navíc operátor nedávno začal používat dva nové transpondéry na satelitu Eutelsat 9B a očekává se, že distribuční linka bude optimalizována a přesunuta na nové parametry se změnou systému podmíněného přístupu (na 9°E se využívá CA systém Conax).

Technické parametry deaktivované páteřní linky pro Polsko:

• Astra 4A (4,8°E), freq. 12,360 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 5/6, DVB-S2/8PSK
Kódování: PowerVu

Hlavní kanál Discovery Channel HD Polska se nadále vysílá ze satelitu Thor 6 (0,8°W), freq. 12,303 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 5/6, DVB-S2/8PSK. Z programů pro polský trh je zde stále distribuována stanice Discovery Historia Polska.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články