Quantcast

TV Nova ocenila studentské filmy v rámci Noci filmových nadějí

| redakce | tisk

V pátek 19. listopadu TV Nova v pražském kině Dlabačov předala ocenění výherním snímkům v již 14. sezoně festivalu Noci filmových nadějí. Ocenění byla rozdána v šesti různých kategoriích, z nichž novinky byly ceny v nových kategoriích za nejlepší scénář a Noirový film.

Tradičně nejsilnější kategorii Hraný film letos ovládl snímek Breaktime režiséra Martina Bystrianského z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

S koncem roku se tak uzavírá 14. sezona Noci filmových nadějí, která nabídla letos rozšířený program pro studenty a odbornou veřejnost v rámci celého roku. V pátek se v pražském kině Dlabačov sešli fanoušci studentského filmu a za účasti Prague Cello Quartetu byly rozdány ceny za nejlepší projekty v pěti kategoriích - Animace, Dokument, Hraný film, Filmař do 15 let a Scénář. Vítězové si odnesli výhru 50 000 Kč.

Noc filmových nadějí (foto: TV Nova)
▲ Noc filmových nadějí (foto: TV Nova)

V kategorii Filmař do 15 let zvítězila se svým filmem 15 minut animátorka Anna Hřibová ze Střední školy aplikované kybernetiky v Hradci Králové. Nejlepším dokumentem se stal snímek mapující dopady pandemie v Krkonoších s názvem „Krkonoše - 19“ režiséra Šimona Daniela Bučka z Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku. Animovaný film „Nech si o tom zdát“ autorky Natálie Durchánkové z Vyšší odborné školy a Střední umělecky školy Václava Hollara byl odbornou porotou jednoznačně určený jako nejlepší animovaný snímek roku 2021 a již zmiňovanou nejsilnější kategorii Hraný film letos ovládl snímek Breaktime režiséra Martina Bystrianského z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Noc filmových nadějí také letos přinesla dvě nové kategorie - Nejlepší scénář a Noirový film. Historicky prvním vítězem nové kategorie Scénář vyhrál scénárista Petr Pelech z Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku za scénář „Pan Trenér“. Cenu za nejlepší Noirový film získal Rudolf Vodička z Janáčkovy akademie múzických umění. Jeho film Bezesná noc (aneb Norma není Batesová) TV Nova uvedla v rámci letního festivalu Noir film festival na hradu Český Šternberk, kde si vítěz také převzal výhru.

Noc filmových nadějí (foto: TV Nova)
▲ Noc filmových nadějí (foto: TV Nova)

Na slavnostním vyhlášení vítězů TV Nova oznámila nový projekt Akcelerátor, který nabízí všem studentům možnost získat dotaci na realizaci jejich projektů od TV Nova v celkové výši 500 000 Kč. Nabízí tak studentům možnost své projekty ukázat široké veřejnosti tím, že jejich film či seriál TV Nova zařadí do svého televizního vysílání a nabídne odbornou pomoc v rámci realizace celého projektu.

V rámci celoroční spolupráce se studenty TV Nova pod hlavičkou Noci filmových nadějí uspořádala dva workshopy NFN Class, kterých se zúčastnilo 18 významných osobností z audiovizuálního světa. Mimo jiné své zkušenosti sdíleli osobnosti jako Silvia Majeská - programová ředitelka TV Nova a TV Markíza, Kamil Houska - ředitel zpravodajství TV Nova, Petr Mrzena - výkonný ředitel ČT24, Milan Kruml - mediální analytik, Michal Bregant - generální ředitel Národního filmového archivu, Pavel Kacerle - specialista na vizuální efekty, Petr Erben - filmový a televizní producent, Helena Bezděk Fraňková - ředitelka Státního fondu kinematografie či producent Aleš Týbl. Dále studentům v průběhu celého roku TV Nova nabízí celou řadu odborných rozhovorů nazvaných NFN Talks. O své zkušenosti se podělili mimo jiné filmový kritik Kamil Fila, režisér a producent Petr Jákl, dramaturgyně, scénáristka a ředitelka festivalu Seriál Killer Kamila Zlatušková, režisérka Tereza Kopáčová či producent Vratislav Šlajer.

Celý rok nabitý akcemi pro filmové nadšence uzavře vysílání speciálního pořadu věnovanému Noci filmových nadějí v sobotu 27. listopadu od 13:10 na Nova Cinema: Noc filmových nadějí - vycházející hvězdy, kde TV Nova odvysílá nejlepší letošní soutěžní filmy. Již tradiční pořad Noc filmových nadějí, kde TV Nova představí všechny nominované snímky letošního roku, odvysílá hlavní kanál TV Nova v sobotu 27. listopadu od 23:55.

zdroj: Nova





Reklama




Vybrané články