Quantcast

TRT 4K: Konec šíření programu do Evropy

| redakce | tisk

Špatná zpráva pro lovce 4K programů ze satelitu. Turecký státní vysílatel TRT (Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu) ukončil šíření programu TRT 4K do Evropy. Stanice se vysílala FTA v silném západním svazku satelitu Türksat 3A. Příjem programu byl proto možný na parabolách malých rozměrů i v regionu střední Evropy.

Stanice TRT 4K vysílání neukončila. Přesunula se jen na jiný vysílací transpondér družice Türksat 4A, která rovněž slouží na pozici 42°E. Rozdíl je především ve vysílacím svazku, který je v tomto případě použit - turecký. Pokrytí je proto nasměrováno na území Turecka a směrem do Evropy signál klesá. Lepší příjmové podmínky jsou v tomto směru na Slovensku, kde by mohl být příjem možný s parabolami větších rozměrů.

TRT 4K - jeden ze vzpomínkových záběrů z vysílání stanice do Evropy
▲ TRT 4K - jeden ze vzpomínkových záběrů z vysílání stanice do Evropy

Přesun TRT 4K do tureckého svazku naznačovaly změny, které proběhly v červnu loňského roku. TRT přesunula svůj jeden z transpondérů s SD a HD programy (freq. 11,958 GHz, pol. V) do tureckého svazku. Tam také zamířil i jeden HD multiplex TRT a kanál TRT 4K.

V Evropě je nadále možné přijímat HD paket TRT (freq. 11,054 GHz), SD/HD multiplex (freq. 11,096 GHz), vzdělávací kanály TRT Eba TV (freq. 12,083 GHz, pol. H).

Vysílání kanálu TRT 4K bylo atraktivní nejenom pro turecké diváky ale i ostatní zájemce s ohledem na šířený obsah ve 4K rozlišení (dokumenty, sport).

aktuální technické parametry - TRT 4K:

• Türksat 4A (42°E), freq. 11,767 GHz, pol. V, SR 15000, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK, FTA

bývalé technické parametry - TRT 4K (vysílání zde bylo ukončeno!):

• Türksat 3A (42°E), freq. 10,980 GHz, pol. V, SR 12500, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK, FTA





Reklama




Vybrané články