Quantcast

Eutelsat řeší zarušení transpondérů z Íránu

| redakce | tisk

Od 26. září 2022 bojuje francouzský satelitní operátor Eutelsat se zarušením některých transpondérů na svých dvou satelitech. Zarušení znemožňuje příjem některých televizních a rozhlasových programů.

"Od 26. září dochází k rušení dvou satelitů společnosti Eutelsat. Rušení škodlivě ovlivňuje vysílání několika digitálních televizních a rozhlasových kanálů vysílajících v perštině ze zemí mimo Írán, jakož i dalších kanálů. Na základě měření provedených pomocí speciálně navrženého systému detekce rušení Eutelsat dospěl k závěru, že uplink vysílání všech těchto rušených nosičů pochází z Íránu," uvedl ve svém oznámení Eutelsat.

Sídlo satelitního operátora Eutelsat (foto: Eutelsat)
▲ Sídlo satelitního operátora Eutelsat (foto: Eutelsat)

"S cílem napravit tuto situaci v co nejkratší době se Eutelsat rozhodl podniknout kroky současně ve dvou hlavních směrech: na diplomatické frontě a s využitím všech příslušných vnitrostátních a mezinárodních postupů Eutelsat okamžitě informoval příslušné orgány v Íránské islámské republice a požadoval, aby byly škodlivé rušivé operace okamžitě a trvale zastaveny," popisuje kroky Eutelsat.

"Společnost Eutelsat rovněž připomněla příslušným íránským orgánům, že úmyslné rušení je výslovně zakázáno Radiokomunikačním řádem Mezinárodní telekomunikační unie (ITU). Současně po technické stránce techničtí experti společnosti Eutelsat nepřetržitě spolupracují s postiženými zákazníky, aby co nejvíce zmírnili dopady rušení na služby," dodal Eutelsat.

Z tohoto důvodu je vysílání BBC Persian HD šířeno na pozici 13°E z nové kapacity (freq. 11,355 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 1/2, DVB-S2/QPSK). Navíc se zde záměrně použila velmi příznivá FEC a modulace QPSK.





Reklama




Vybrané články